Šetnica uz Miljacku
0

Nova aleja lipa u Novom Sarajevu

Sarajevo-x.com
Sarajevsku ulicu Topal Osman paše, odnosno šetnicu pored Miljacke, od danas krasi nova aleja lipe, posađena na osnovu ideje prof.dr. Vladimira Beusa, koja je podrazumijevala ozelenjavanje šetnica duž čitavog toka rijeke Miljacke kroz gradsku zonu.

Radnici KJKP “Park“d.o.o. Sarajevo tako su posadili 28 mladih stabala lipe na novoformiranoj zelenoj površini uz lijevu stranu šetnice, od mosta u ulici Aleja lipa do mosta u ulici Azize Šećerbegović.

Prethodno je izvršeno podizanje nove zelene površine, zemlja je prihranjena lumbrihumusom iz vlastite rasadničke proizvodnje i posađena je trava, a rano jutros izvršen je iskop rupa za sadnju stabala lipe.

I u ovoj aleji, kao što se radilo i u ulici Hamdije Čemerlića, primijenjen je i moderniji način za zalijevanje stabala, postavljanjem perforiranih cijevi uz korijen stabla. Perforirane cijevi uz korijen stabla podrazumijevaju uspješnije zalijevanje drveća direktno na korijen, uz izbjegavanje prekopavanje zemljišta oko stabla, prosipanje vode po kori, a time i njenu uštedu.

Postavljeno je i 28 komada okruglog kolja, koje doprinosi boljoj zaštiti kore stabala i nemogućnosti njenog oštećenja istim.

Završetkom sadnje i postavljanjem zaštite, nova mlada aleja zvanično je i predata građanima Novog Sarajeva na "upotrebu" i uživanje u ljepotama zelenila, a investitor ovog projekta bila je Općina Novo Sarajevo.