BiH
0

Northeastern univerzitet potpisao partnerstvo sa Američkim univerzitetom u BiH

Klix.ba
Američki studenti Northeastern univerziteta iz Bostona, u partnerstvu sa Američkim univerzitetom u BiH, su posjetili Bosnu i Hercegovinu.

Posjeta našoj zemlji je organizirana u sklopu studijskog putovanja Northeastern univerziteta pod nazivom Dijalog civilizacija. Studentima je omogućeno da što bolje upoznaju kulturu i način djelovanja ove zemlje.

Posjeta je bila bazirana na spoznaji rada i djelovanja političkih organa, religijskih zajednica i suživota u BiH. Studenti iz Bostona su zajedno sa studentima AUBiH posjetili državne institucije Bosne i Hercegovine, uključujući Presjedništvo BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH, lidere vjerskih zajednica, OHR, Ambasadu SAD u Sarajevu i nevladine organizacije.

Dr. Denis J. Sullivan, profesor Northeastern univerziteta, koji je ujedno i direktor programa Dijalog civilizacija, rekao je: "Ovo nije samo putovanje i posjeta jednoj zemlji, ovo je akademski program, koji studentima omogućava da neograničeno istražuju, spoznaju kulturu i djelovanje jedne države kroz interakciju s ljudima iste. Smatram da je od velike važnosti što su naši studenti imali mogućnost da provedu vrijeme sa studentima AUBiH, jer interakcija studenata različitih kultura je najbolji način da uče jedni od drugih".

Tokom boravka u Bosni i Hercegovini studenti iz Amerike doživeli su nezboravne trenutke i veći dio njih planira da se vrati. Svoje studije nastavit će na Američkom univerzitetu u BiH, u sklopu programa razmjene studenata između Northeastern univerziteta i AUBiH-a. Osim razmjene studenata vršit će se razmjena profesora, bit će dodjeljivane dvojne diplome, razmjena naučno-istraživačkih i ostalih akademskih materijala, a bh. studenti će imati mogućnost obavljanja prakse u SAD-u, kao i američki studenti u BiH.