BiH
0

Objavljen konkurs za međunarodnu razmjenu učenika

SRNA
Doboj
Doboj
Američko vijeće za međunarodno obrazovanje raspisalo je oglas za Međunarodni školski program razmjene učenika, namijenjen srednjoškolcima iz BiH koji žele da pohađaju nastavu u američkim školama, saopštio je Američki kulturni centar /AKC/ u Doboju.

Registracija učenika i prvi krug testiranja bit će održani od 17. do 28. septembra u šest gradova – Bihać, Banja Luka, Tuzla, Mostar, Trebinje i Sarajevo. Posljednji krug testiranja, kao i intervjui, bit će održani krajem oktobra i početkom novembra u tri grada – Banja Luka, Mostar i Sarajevo.

Svi učenici prvih i drugih razreda srednjih škola, kao i učenici sa posebnim potrebama koji zadovolje propisane uslove i tri nivoa testiranja mogu se prijaviti za stipendiju. Srednjoškolci iz dobojske regije mogu dobiti detaljnija uputstva u AKC u Doboju.

Program se od prije pet godina provodi u zemljama jugoistočne Evrope, a time i u BiH. On omogućava učenicima prvih i drugih razreda srednjih škola da jednu školsku godini pohađaju nastavu u američkim školama i budu smješteni u američkim porodicama.

Američki savjet za međunarodno obrazovanje je neprofitna organizacija koja radi na unapređenju obrazovanja i istraživanju uzajamnog razumijevanja širom SDA, kao i država Azije, istočne i jugoistočne Evrope.

Idejni projekat AKC u Doboju ostvaren je partnerskim odnosima Kancelarije za odnose sa javnošću Ambasade SAD u BiH i opštine Doboj.