BiH
0

West Virginia University sklopio partnerstvo sa Američkim univerzitetom u BiH

Klix.ba
West Virginia University je sklopio partnerstvo sa Američkim univerzitetom u Bosni i Hercegovini, prvom visokoškolskom ustanovom u zemljama zapadnog Balkana, koja je kroz svoj sistem obrazovanja usmjerena razvoju studentskih karijera.

Potpisivanjem ovog sporazuma Američki univerzitet u BiH svojim studentima omogućava studiranje u saradnji sa prestižnim obrazovnim institucijama iz SAD-a, uz mogućnost stjecanja dvojnih diploma, studijskih putovanja u SAD, razmjene profesora i studenata te razmjene publikacija organizovanja zajedničkih seminara i konferencija.

Jedan od glavnih ciljeva West Virginia Univeristyja, u skladu sa "2020. strateškim planom za budućnost" je povećanje globalnog angažmana kroz partnerstva ovog tipa.

Predsjednik WVU James P. Clements i predsjednik Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini Denis Prcić sastali su se u Stewart Hallu, u kampusu West Virginia Universityja, prošlog mjeseca i potpisali memorandum o razumijevanju.

West Virginia University je javni univerzitet savezne države Zapadna Virdžinija osnovan 1867. god. sa kampusima u Montgomeryju i Keyseru u Zapadnoj Virdžiniji. Trenutni broj studenta na ovom univerzitetu je blizu 30.000, a godišnji budžet iznosi oko 955 miliona dolara.

Američki univerziet u Bosni i Hercegovini osnovan je 2005. godine. U svoja četiri kampusa u Sarajevu, Banjoj Luci, Tuzli i Mostaru, svojim studentima nudi veliki broj programa kroz tri različita nivoa obrazovanja, koji su priznati u BiH, Evropskoj uniji i Turskoj. Misija AUBiH je pružiti najbolju kvalitetu obrazovnih mogućnosti, kako studentima iz Bosne i Hercegovine, tako i međunarodnim studentima, kroz studiranje i nastavni plan koji se odvija isključivo na engleskom jeziku te sa profesorima koji su obrazovani na najboljim američkim i evropskim univerzitetima. Vrhunsko obrazovno okruženje, napredne tehnologije i korištenje harvardske metodologije učenja na primjerima je dostupno na četiri fakulteta AUBiH: American School of Economics, American School of Government, American School of Technology i American School of Modern Arts.