BiH
7

Noć istraživača: Započnite lančanu reakciju i pokažite da nauka nije bauk

Klix.ba
Preko tri stotine gradova širom Evrope istovremeno učestvuju u najvećoj i najbrojnijoj zabavi na svijetu. Njima će se pridružiti i četiri grada u Bosni i Hercegovini danas od 17:00 sati.

Građani Sarajeva, Banja Luke, Bijeljine i Mostara su pozvani da večeras budu dio evropskog društva kojem je zajednička strast za otkrićima, želja za istraživanjem i volja za spoznajom novog, a sve to kroz zabavu i igru.

Ukoliko prethodnih godina niste bili u mogućnosti posjetiti Noć istraživača u BiH, evo prilike da nadoknadite propušteno, saopćili su organizatori.

"Pridružite nam se danas u Sarajevu na Vilsonovom šetalištu, u Banja Luci na Trgu Krajine i nekoliko drugih lokacija, u Bijeljini na Trgu Kralja Petra I Karađorđevića i u Centru za kulturu Semberija, u Mostaru na Španskom trgu, Centru za tehničku kulturu, Građevinskom fakultetu, Gradskom parku i još nekoliko lokacija u gradu", navodi se u saopćenju.

Osim Sajma nauke, koji je zajednički za sva četiri grada, brojne su druge aktivnosti kojima će organizatori nastojati posjetitelje svih uzrasta zaineresirati za nauku i istraživanje.

"Bavit ćemo se genetskim inženjeringom, otkrivati arheološke zanimljivosti, učestovati u različitim ekspermentima preispitujući svijet oko sebe, družiti se sa robotima, ali i podsjetiti se i kako su nekada izgledali kompjuteri, a koji su još u funkciji, osvajati nebo u žirokopteru, učestvovati u krim istrazi CSI tima, utrkivati se vodenim raketama, istraživati tajni svijet mora, otkrivati dostignuća informatičke tehnologije i pokušati kreirati sopstveno tehnološko čudo, takmičiti se, osvajati nagrade, te sve to začiniti pjesmom i plesom na kraju", navode u saopćenju.

Sve informacije o tačnim lokacijama, aktivnostima, te rasporedu događaja, možete pronaći na web stranici www.nocistraživača.ba.

Zabavna noć nauke i inovacija ove godine se odvija pod sloganom "Započni lančanu reakciju".

Želja organizatora je pokrenuti razmišljanje građana svih uzrasta o važnosti nauke za naš svakodnevni život. Žele da Noć istraživača bude platforma ideja i inicijativa koje će ljudi prihvatiti i prenositi dalje, te tako pokrenuti lančanu reakciju promjena koje će pokazati da nauka nije bauk, da je važna, ali nije nedostižna i teška, da može biti jedostavna i zabavna, te ukazati na to koliko doprinosi poboljšanju naših života.

U Bosni i Hercegovini Evropska noć istraživača prisutna je već četvrtu godinu, u organizaciji Oxfam ureda u BiH, Instituta za hidrotehniku iz Sarajeva i TIDEA doo iz Banja Luke, u partnerstvu sa brojnim saradnicima u četiri grada gdje se manifestacija održava.

Na evropskom nivou, manifestacija ove godine proslavlja i svoj jubilej - desetu godinu obilježavanja širom kontinenta.

Noć istraživača se od 2005. godine organizuje svakog posljednjeg petka u mjesecu septembru, pod pokroviteljstvom Horizont 2020 programa Evropske unije, s ciljem promocije naučnih istraživanja, karijere istraživača kod mladih, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o uticaju raznih istraživanja na svakodnevni život. Od svog nastanka, Noć istraživača obilježava se u sve većem broju gradova Evrope, pa je tako 2014. godine održana u preko 300 gradova, u oko 30 evropskih država.