Nauka
127

Noć istraživača: Najzabavnija noć nauke u Sarajevu

Klix.ba
Najzabavnija noć nauke i istraživačkog rada Evrope pod nazivom "Noć istraživača", održat će se po četvrti put u Bosni i Hercegovini.

Najzabavnija noć nauke i istraživačkog rada Evrope pod nazivom "Noć istraživača", održat će se po četvrti put u Bosni i Hercegovini.

Za ovu priliku, zaštitno lice projekta "Zeleni ekonomski razvoj", Profesor Atom posjetiteljima je priredio nezaboravnu istraživačku avanturu.

U kutku "Lajk za pametnu energiju" profesor Atom će predstaviti ”pametni bicikl” koje proizvodi električnu energiju. Svi posjetioci imat će priliku upoznati se sa profesorom Atomom od kojeg će moći saznati mnogo korisnih savjeta o načinima pametne upotrebe energije te dobiti edukativne brošure.

Otkačena mašina "Znanjomat", koju je profesor napravio u svojoj tajnoj laboratoriji ima mnogo pitanja za sve one koji žele da testiraju svoje znanje, a svaki tačan odgovor profesor nagrađuje zanimljivim poklonom.

Profesor Atom je zaštitno lice projekta "Zeleni ekonomski razvoj" koji Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u saradnji sa Fondom za zaštitu okoliša F BiH i Fondom za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost RS implementira u BiH. Finansijsku pomoć projektu osigurava Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju SIDA.

Projekat "Zeleni ekonomski razvoj" ima za cilj uspostavljanje energetskog menadžmenta u javnim objektima u BiH, te smanjenje trošenja javnih budžeta na potrošnju energije i vode, omogućavanje povoljnih uslova za ulaganje u infrastrukturne mjere energetske efikasnosti, uz istovremeno stvaranje "zelenih radnih mjesta".

Noć istraživača u Sarajevu će se održati u petak, 25.9.2015. godine, u parku ispred ljetne pozornice Vilsonovo, s početkom u 17:00h.