Sulejman Tihić
0

"Njemačka nije tražila oba HDZ-a u novoj vlasti"

Sarajevo-x.com
Tihić sa Draganom Čovićem: Njemačka ničim ne ucjenjuje
Tihić sa Draganom Čovićem: Njemačka ničim ne ucjenjuje
Susreti u Berlinu imaju prvenstveni cilj da se nešto uradi na izmjeni ustavnog, političkog sistema kako bi Bosna i Hercegovina brže ispunjavala uvjete za članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u, kazao je, po povratku iz Berlina, Sulejman Tihić, predsjednik Stranke demokratske akcije.

Tihić i Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, protekle sedmice su boravili u Njemačkoj, na poziv kancelarke Angele Merkel. U drugom krugu razgovora Tihić i Izetbegović su razgovarali samo sa njenim saradnicima, predvođenim savjetnikom njemačke kancelarske za vanjsku i sigurnosnu politiku Christophom Heusgenom.

Predmet razgovora nije bila implementacija izbornih rezultata, naglašava Tihić za Oslobođenje, "već puno više interes kada će biti formirana vlast, bez ikakve namjere da utiču na to ko kako i s kim treba da učestvuje u vlasti". Na insistiranje Oslobođenja da precizno odgovori jesu li dobili zahtjev da oba HDZ-a participiraju u vlasti, Tihić je rekao: "Nismo. Nije uopće bilo govora o tome ko bi sa kime pravio vlast. Više su nas poticali da se proces uspostave vlasti što prije okonča".

Tihić je potvrdio da su planirane promjene, barem po onom kako su njima predstavljene, manje i od butmirskog i od aprilskog paketa.

"Nakon prvog sastanka u Berlinu, moram priznati, očekivao sam daleko više jer sam vidio da su naši domaćini duboko ušli u suštinu problema funkcionisanja institucija i ustavnog sistema BiH. Poslije ovih razgovora imam dojam da su se prijedlozi sveli na ono što naši domaćini procjenjuju da je u ovoj situaciji realno moguće dogovoriti. I zato je to - po onome što je nama rečeno - manje od ranijih paketa, što ne mora značiti da neće doći do novih promjena", kaže Tihić i ističe da su u Berlinu i on i Izetbegović iznijeli primjedbe, sugestije i dopune te se nadaju da će bar neke biti uvažene i popraviti predloženo.

Njemački sagovornici bi trebali u narednom periodu ugostiti i predsjednike HDZ-a 1990, HDZ-a BiH, SDP-a BiH i predstavnika SNSD-a.