BiH
126

Njemačka neće finansijski pomoći BiH prilikom prilagodbe SSP-a uprkos insistiranju RS-a

Piše: Er. M.
Foto: EPA
Foto: EPA
Uprkos tome što su članovi Predsjedništva BiH najavljivali kako će Njemačka finansijski pomoći BiH prilikom prilagodbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), do toga ipak neće doći. Riječ je o finansijskoj podršci koja je posebno važna entitetu Republika Srpska zbog potrebe da se domaći poljoprivrednici na neki način zaštite kako bi bili konkurentni visokosubvencioniranoj poljoprivrednoj robi iz EU.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske kazali su za Klix.ba da je njemački ministar poljoprivrede Christian Smith boravio u BiH u julu 2016. godine, kada se sastao sa zvaničnicima iz BiH po nalogu njemačke kancelarke Angele Merkel, a kako bi se deblokiralo potpisivanje adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU.

Ističu da se Smith tada sastao s tadašnjim predsjedavajućim Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, resornim ministrom Mirkom Šarovićem te federalnim premijerom Fadilom Novalićem.

"Također, ministar Smith se sastao i s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevom Mirjanićem te s predstavnicima udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Republike Srpske i Federacije BiH. Smith je tokom posjete trebalo da utvrdi način na koji Njemačka može pomoći poljoprivrednicima u BiH", kazali su iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Posebno ističu da se pomoć ne odnosi isključivo na entitet Republika Srpska već na cijelu BiH.

"Predstavnici Republike Srpske su istakli potrebu da se domaći poljoprivrednici na neki način obeštete kako bi bili konkuretni visokosubvencioniranoj poljoprivrednoj robi iz EU", dodaju iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a.

Kako kažu, u novembru 2016. godine delegacija u kojoj su bili predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH te ministarstava poljoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH, boravila je u Njemačkoj kako bi razgovarali o načinima na koje Njemačka može pomoći BiH.

"I ovom prilikom predstavnici RS-a su insistirali na pružanju finansijske pomoći poljoprivredi RS i BiH, kroz određene fondove ili direktna sredstva poljoprivrednicima. Međutim, tom prilikom je članovima delegacije predočeno da Njemačka neće pružiti direktnu finansijsku pomoć, nego tehničku i logističku pomoć. Dogovoreno je da se pregovori nastave i oni su nastavljeni krajem novembra na ministarskoj konferenciji u Crnoj Gori", rekli su iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a.

Podsjećaju da je tokom razgovora Dodika s ministrom Smithom dogovoreno da Svjetska banka napravi analizu utjecaja adaptiranog SSP-a na poljoprivredu u BiH, odnosno da se procijeni kolike će štete nastati po domaću ekonomiju.

"Ta analiza do danas nije stigla iz Svjetske banke i pored najava da će ona biti gotova do kraja 2016. godine. Ova analiza će biti osnova na bazi koje će Njemačka dalje procijeniti na koji način će moći pooći BiH", zaključuju iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a.

Podsjećamo, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović kazao je nakon sastanka s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu 30. juna 2016. godine da je zamolio Njemačku da pomogne BiH da finansijski podnese konkurencijski udar prilikom prilagodbe SSP-a.