Historija Nieuwspoorta
12

Nizozemska kapija slobode: Ovo je priča o sistemu gdje politika polaže račune medijima

S. H.
Nieuwspoort je mjesto većine medijskih dešavanja u Nizozemskoj
Nieuwspoort je mjesto većine medijskih dešavanja u Nizozemskoj
U okviru programa nizozemske vlade nekoliko medija iz šest zemalja Zapadnog Balkana prethodne sedmice imalo je priliku učiti i razmijeniti iskustva o medijskoj nezavisnosti, slobodi govora, slobodi medija, raznovrsnim pritiscima na medije i odnosu prema politici.

Ključna dešavanja u nizozemskoj politici dešavaju se u Den Haagu, političkom centru zemlje. Tu je i jedan od centara medijskog okupljanja i djelovanja. Nizozemska je posljednju godinu pala na 28. mjesto svjetske liste slobode medija, ali to je najviše zbog slučaja ubistva jednog novinara prošle godine. Prije toga Nizozemska je bila među šest zemalja u svijetu i evropski svjetionik slobode govora i slobode medija.

Decenije rada

Duga tradicija i decenije rada na tom polju morale su dati rezultat. Od mnoštva primjera visokog nivoa organizacije medija ovaj put izdvajamo priču o specifičnom mjestu, koje je neka vrsta Pijemonta, odnosno spona između medija i politike.

Nieuwspoort, 12 mart 1962. (Foto: Harry Pot)
Nieuwspoort, 12 mart 1962. (Foto: Harry Pot)

Koliko su samo do sada mediji u BiH ukazivali na nemaran odnos političara prema medijima i novinarima. Koliko tu ima nepoštovanja, ličnih prozivki i nepostojanja osjećaja da je političar dužan sarađivati s medijima, slušati kritiku, poštovati slobodu te pristajati na ravnopravnu debatu.

Novinari na kiši čekaju izjavu ispred Predsjedništva BiH (Foto: N1)
Novinari na kiši čekaju izjavu ispred Predsjedništva BiH (Foto: N1)

Novinari u BiH nebrojeno puta su pokisli, smrzavali se čekajući na vjetru, kiši i snijegu izjave ili obraćanje članova Predsjedništva nakon sjednica i priliku da postave pitanje. Nebrojeno puta im je obećan pristojniji status i sobica gdje će se moći okupiti, makar u državnom predsjedništvu.

Novinari ispred zgrade Predsjedništva BiH (Foto: Klix.ba)
Novinari ispred zgrade Predsjedništva BiH (Foto: Klix.ba)

Takve probleme imala je i Nizozemska, ali prije 60 godina, što će reći da BiH u tom pogledu zaostaje više od pola stoljeća. Kako bi riješili problem nedostižnosti političara, trčanja za njima u pokušaju da daju izjavu ili da im se postavi pitanje u Den Haagu je 1962. godine osnovano udruženje Nieuwspoort ( News gate, eng). Cilj udruženja, koje je do danas potpuno nezavisno je povezivanje politike i medija i davanje jednake šanse i jednima i drugima.

Nieuwspoort 1966 (Foto: Jacques Klok, ANP)
Nieuwspoort 1966 (Foto: Jacques Klok, ANP)

Nieuwspoort se do danas razvio u najznačajniju organizaciju koja ima svoj kodeks, pravila i sistem rada koji se mora poštovati. U tom udruženju, koje se nalazi u krugu svih najvažnijih nizozemskih državnih institucija, počevši od sjedišta vlade, parlamenta, ministarstava i slično, održavaju se press konferencije, redovna i vanredna obraćanja, ali još mnogo toga.

Polaganje računa

Nieuwspoort je centralno mjesto gdje mediji sreću politiku, postavljaju pitanja, dobijaju odgovore, vode debate, ali vode prije svega neformalne razgovore uz poštivanje jasno propisanih pravila. Svaki političar, ministar, parlamentarac zna da na tom mjestu medijima polaže račune zvanično, ali i nezvanično.

U cijelom kompleksu postoji više press prostorija za organiziranje različitih vrsta događaja, od press konferencija do debata pa promocija knjiga. Pored tog službenog dijela, onaj interesantniji dio priče odvija se u restoranu Nieuwspoorta. Spomenuti restoran je vlasništvo udruženja i prema pravilima mora raditi u bilo koje dana ili noći, kada god ima potrebe.

U restoranu se odbija razgovor i rasprava između novinara i političara, ali sve izgovoreno mora ostati nezvanično i ne smije biti predmet objavljivanja, ali može poslužiti kao osnov za istraživanje, za pokretanje raznih tema, za razjašnivanje nedoumica i slično. Političar ima slobodu da novinarima u restoranu iznese sve što želi i objasni ono što nije za javnost. Novinar to ne smije objaviti niti zloupotrijebiti. Međutim, ukoliko političar bilo šta kaže u hodniku, ili bilo kojoj drugoj prostoriji izvan restorana, medij to može objaviti kao službeno.

Prezentacija rada Nieuwspoorta za novinare sa Zapadnog Balkana (Foto: Klix.ba)
Prezentacija rada Nieuwspoorta za novinare sa Zapadnog Balkana (Foto: Klix.ba)

Da bi novinar bio član Nieuwspoorta godišnje plaća članarinu 250 eura, a trenutno imaju 2.000 članova. Svaki novinar koji prekrši pravilnik i kodeks trajno se izbacuje iz udruženja.

U Nieuwspoortu se organiziraju i debate o određenim aktuelnim pitanjima. Cilj je da svi mediji imaju jednaku šansu za praćenje svih ključnih događaja, za neformalni razgovor s političarima gdje će biti uvažavani i gdje će izabrani zvaničnici biti stalna meta propitivanja.

Nieuwspoort se finansira od prihoda restorana, od zakupa prostorija za razne promocije i izložbe te od godišnjih članarina. Postoji odbor od šest članova koji vode cijelu organizaciju i koji biraju direktora.

Nieuwspoort je mjesto gdje zvaničnik mora odgovoriti na najveća državna pitanja do toga koji je telefon kupio i gdje.