"Mocro mafija"
41

Španija slučajno oslobodila narkobosa, planirao da ubije nizozemskog prijestolonasljednika i premijera

S. M.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Ozloglašeni šef kartela koji je navodno planirao da ubije nizozemskog prijestolonasljednika i premijera Marka Ruttea pobjegao je iz zatvora zbog sudske zabune u Španiji.

Vođa "Mocro mafije" Karim Bouyakhrichan uhapšen je u Marbelli prošlog januara u velikoj operaciji kojom je okončana petogodišnja istraga o pranju novca.

Nakon što su saznale za njegov pritvor, nizozemske vlasti su podnijele zahtjev za izručenje španskom nacionalnom sudu, tražeći da se vođa bande vrati u Nizozemsku kako bi se suočio s optužbama u vezi sa svojom imperijom trgovine drogom, piše Politico.

Nacionalni sud u Madridu dao je zeleno svjetlo na zahtjev, ali je Pokrajinski sud u Malagi, koji ima nadležnost nad područjem u kojem je Bouyakhrichan uhapšen, odbio da ga izvrši, tvrdeći da je narko-kralj morao da se suoči s optužbama za pranje novca u Španiji prije nego što je izručen negdje drugdje.

Nizozemske vlasti su uložile žalbu, podnijevši novi, hitan zahtjev naglašavajući da je šef kartela jedan od najtraženijih kriminalaca Interpola i da je tražen zbog svoje uloge u decenijskom, pankontinentalnom narko-ratu u kojem je ubijeno na desetine ljudi u Belgiji, Holandiji, Španiji i Maroku.

Španska radio mreža Cadena SER u utorak je otkrila da iako je Nacionalni sud prihvatio nizozemsku žalbu, zanemario je izdavanje naloga o pritvoru koji bi osigurao da Bouyakhrichan ostane iza rešetaka dok se izručenje ne izvrši.

Kada je prošlog mjeseca njegov slučaj pranja novca došao na početno ročište u Pokrajinskom sudu u Malagi, predsedavajući sudija je pristao da pusti šefa bande uz kauciju od 50.000 evra. Bouyakhrichan, milijarder koji posjeduje bankovne račune i imovinu širom svijeta, odmah je platio gotovinu i napustio grad. Vlasti ga od tada nisu vidjele.

Godine 2022. nizozemska princeza Amalija morala je da se povuče iz svog studentskog stambenog kompleksa i vrati u kraljevsku palatu nakon što je policija dobila vjerodostojne dokaze koji ukazuju da je Bouyakhrichan planirao ili kidnapovanje ili atentat na prijestolonasljednika.

Oslobađanje šefa kartela će vjerovatno zahtijevati pojačanje sigurnosnih protokola donesenih kako bi se zaštitila njena sigurnost, kao i onih političkih lidera, uključujući premijera Marka Ruttea, za kojeg je nizozemsko izdanje De Telegraaf objavilo da je na Bouyakhrichanovoj listi mogućih meta.