|

"Nisu se stekli uvjeti za objavu novih mandata"

"Nisu se stekli uvjeti za objavu novih mandata"
0
F
FENA
10.2.2011. u 12:30
29
komentara
0

dijeljenja
"Nisu se stekli uvjeti za objavu novih mandata" CIK BiH: Upućuju na Izborni zakon BiH
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine saopćila je danas da se još nisu steklu uvjeti za potvrđivanje i objavu u službenom glasniku rezultata posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, a time ni za dodjelu uvjerenja o novom mandatu delegatima.
To je zato što u kantonalnim skupštinama još nisu okončani posredni izbori delegata za taj nivo, obrazloženo je u saopćenju.

CIK dalje podsjeća na odredbe Izbornog zakona BiH prema kojima zakonodavna tijela u deset kantona biraju 58 delegata u Dom naroda, i to po 17 delegata iz reda bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda te sedam iz reda ostalih.

"Podsjećamo da su utvrđeni, ali ne i potvrđeni, rezultati posrednih izbora provedenih u skupštinama Unsko-sanskog, Tuzlanskog, Zeničko-dobojskog, Bosanskopodrinjskog i Kantona Sarajevo, uz napomenu da iz triju kantonalnih skupštine (TK, ZDK i KS) nije izabran zakonom propisan broj delegata pripadnika odgovarajućeg naroda.

Popuna nedostajućih delegata izvršit će se u skladu sa članom 10.16 Izbornog zakona BiH u kojem se navodi da Centralna izborna komisija BiH vrši ponovnu raspodjelu mjesta koja se ne mogu popuniti iz jednog kantona odmah po završetku prvog kruga izbora delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH u svim kantonima.

Odredbe člana 1.3 a Izbornog zakona BiH propisuju da mandat članova predstavničkih tijela izabranih na redovnim izborima traje četiri godine i teče od dana objavljivanja rezultata izbora u Službenom glasniku BiH te da je izabrani nosilac mandata, izabran na neposrednim i posrednim izborima, dužan da potpiše izjavu kojom odbija ili prihvata mandat na obrascu koji propisuje Centralna izborna komisija BiH, saopćeno je iz CIK-a BiH.
Prijavi grešku


Komentari (29)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...