CIK
0

Nisu se stekli uslovi za potvrđivanje mandata

FENA
Irena Hadžiabdić
Irena Hadžiabdić
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine saopćila je danas da se još nisu stekli uslovi za potvrđivanje i objavu u službenom glasniku rezultata posrednih izbora za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, a time ni za dodjelu uvjerenja o novim delegatskim mandatima.

To je ujedno stav koji će prema izjavi glasnogovornice Makside Pirić iz CIK-a biti odaslan danas kao odgovor do sada izabranim delegatima koji su se ovoj instituciji obratili pojedinačnim pismima tražeći da u roku od pet dana preuzmu mandate. U protivnom, obratit će se Apelacionom vijeću Suda BiH, naveli su.

Jedna od potpisnica takvog zahtjeva Mira Ljubijankić ne želi prejudicirati da li će do obraćanja Sudu zaista doći dok lično ne dobije službeni odgovor iz CIK-a.

Motiv delegata koji su se obratili CIK-u je sazivanje konstituirajuće sjednice novog saziva Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, makar i u nepotpunom sastavu, jer dosad još nisu delegirani članovi za ovaj nivo iz svih kantonalnih skupština u Federaciji.

Od deset kantona, delegiranje još nisu obavile skupštine u Zapadnohercegovačkom, Livanjskom, Posavskom i Hercegovačko-neretvanskom iako je od općih izbora u Bosni i Hercegovine prošlo više od četiri mjeseca.

Stav CIK-a, saopćen danas, poznat je i odranije, a glasi da dodjela uvjerenja o novim mandatima i objavljivanje u službenom glasniku nisu mogući dok sve kantonalne skupštine ne okončaju proces (posrednih) izbora za delegate federalnog Doma naroda.