Dom naroda FBiH na čekanju
0

CIK: "Nisu se stekli uvjeti za održavanje sjednice"

FENA
Dom naroda FBiH: Blokirana uspostava vlasti
Dom naroda FBiH: Blokirana uspostava vlasti
Centralna izborna komisija BiH je, nakon što je dobila pismeno obavještenje od sekretara Doma naroda Parlamenta Federacije BiH da planiraju sazvati konstituirajuću sjednicu tog doma, uputila pisani akt na adresu sekretara Doma u kojem se, između ostalog, navodi da se nisu stekli zakonom propisani uvjeti za održavanje konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH.

"CIK BiH nije potvrdio rezultate posrednih izbora za Dom naroda, jer oni nisu okončani u svih deset kantonalnih skupština, a tek nakon što ih potvrdimo oni će biti spremni za objavu u Službenom glasniku BiH. Od dana objave u Službenom glasniku počinje teći mandat novim delegatima u Domu naroda Parlamenta FBiH i tada se stiču uvjeti za uručenje uvjerenja o dodjeli mandata“, kazala je Feni glasnogovornica CIK-a BiH Maksida Pirić.

Novoizabrani delegati za Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, njih 17 su, pozivajući se na Poslovnik, odlučili da sazovu konstituirajuću sjednicu tog doma. Nadaju se da će se odazvati svih 30 pozvanih, do sada izabranih delegata.

Prema najavama, sjednica je planirana za danas u 11 sati.