Danas i Šarović
11

Nisu mjerili, ali su sjekli: Zvaničnici iz RS-a redom se povlače iz Krajišnikovog blefa

D. Be.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Ratni zločinac Momčilo Krajišnik koji je osuđen za proganjanje, uništavanje, ubijanje, deportacije i nasilno prebacivanje i zločine protiv čovječnosti jednim pozivom je okupio skoro sve predsjednike parlamentarnih stranaka iz RS-a. Došli su vidjeti šta treba njihovom idejnom "stvaraocu", a danas prvom čovjekom Asocijacije "Stvaraoci RS".
Nakon što je zatražio izdašne sume novca za ostatak "stvaralaca" tog bh. entiteta, koji su bili uz vlast dok su se činili masovni ratni zločini i genocid, aktuelni političari su se složili da to neće biti problem i potpisali sporazum.

Očito da nisu mnogo razmišljali o posljedicama, ili po onoj staroj - nisu tri puta mjerili, a jednom su sjekli. Makar politički. Tek tada je krenula drama.

Na noge su se digli oni koji su tokom rata bili u rovovima u uniformama Vojske RS-a, a glasno su poručili "ne" davanju novca administrativnim radnicima, političarima i delegatima za koje je Krajišnik 25 godina poslije zatražio novac.

Izborna je godina pa nikome nije cilj svađati se s populacijom koja može organizovati proteste ili otkriti neke mračne tajne bivših i aktuelnih struktura vlasti. Baš zbog toga, veoma brzo je počelo povlačenje ručne aktera sastanka čiji je domaćin bio Krajišnik.

Prvo je iz dogovora izašao Nenad Nešić (DNS). Znajući bliskost DNS-a i SNSD-a, odnosno partnerski odnos Milorada Dodika i Nenada Nešića, može se pretpostaviti da je ovaj potez objelodanjen u njihovom dogovoru.

Krajišnik i Šarović (Foto: D. S./Klix.ba)
Krajišnik i Šarović (Foto: D. S./Klix.ba)

Odustajanje DNS-a bit će dovoljan znak i ostalima da stvari izmiču kontroli te da će Krajišnikovi pajdaši ostati "kratkih rukava", a dovoljan alibi Miloradu Dodiku da džentlmenski poruči ratnom zločincu kako očito nema dovoljno srpskog jedinstva da se iz budžeta namire "stvaraoci".

Uslijedila je i poruka PDP-a da ni oni neće podržati isplatu naknade zastupnicima iz prvog saziva Narodne skupštine RS-a. Branislav Borenović, koji nije prisustvovao sastanku na Palama, je kazao kako je inicijativa pokrenuta bez saglasnosti boračkih organizacija.

A prema tvrdnjama učesnika sastanka, Momčilo Krajišnik je želio na blef osigurati novac tvrdivši da njegovu ideju podržava i boračka populacija.

Kako stoje stvari, danas će potpis s inicijative povući i lider SDS-a Mirko Šarović koji će prije toga obaviti konsultacije sa članovima BORS-a.

Bloger i novinar Slobodan Vasković je izračunao da su Dodik i ekipa Krajišniku u vrijeme pandemije i velike ekonomske krize obećali isplatiti 15,4 miliona KM. Naime, za svakog od 110 poslanika ratnog saziva Narodne skupštine RS-a, te pripadnike tadašnjih članova Vlade RS-a po 140.000 KM, jer tako je tražio osuđeni ratni zločinac.

Ono što se može očekivati jeste da će povlačenja DNS-a, PDP-a i SDS-a biti dovoljno da Dodik u lijep ukrasni papir zamota odbijenicu Krajišniku. Nikome, ni vlasti ni opoziciji, ne odgovara ukrštavanje koplja s bivšim borcima.

Boračka organizacija RS-a je još ranije jasno dala do znanja da ne podržava sporazum parlamentarnih stranaka i "stvaralaca" o davanju privilegija ratnim funkcionerima, a naročito ih je unervozila poruka Krajišnikove družine "da RS nisu stvorili borci, nego političari".

Ono što je dodatno zabrinjavajuće jeste i kako su aktuelni političari tako lako odlučili finansijski, iz budžeta koji pune građani, podržati organizaciju na čijem je čelu osoba za koju je međunarodni sud u Hagu utvrdio da je kriv za niz ratnih zločina. Ne treba ni isticati da u toj istoj Asocijaciji "Stvaraoci RS-a" također ima osuđenih ratnih zločinaca.