BiH
0

Ništa od obećanog popisa stanovništva u RS-u

FENA
Republika Srpska neće u ovoj godini obaviti popis u tom entitetu, kako su to obećavali njeni predstavnici vlasti, ukoliko se ne usvoji zakon na državnom nivou.

Još jedan rok je probijen, kraj oktobra, jer je iz Zavoda za statistiku RS-a potvrđeno da do tog roka ne mogu da završe sav neophodan posao.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić podsjeća da RS ima entitetski zakon o popisu i da je dva puta produžavan rok do kada je trebalo da se građani izjasne, ali, tvrdi, da je sve vrijeme bila isključiva namjera da se planirana, velika sredstva za popis, utroše na optimalan način i za popis u cijeloj BiH.

“Malim pozitivnim pomakom” nazvao je dogovor u parlamentu BiH, nakon što je u Domu naroda produžen rok za amandmansku fazu o zakonu o popisu u BiH, jer se “čini da postoji mogućnost za kompromis o ‘famaznom članu 48. koji govori o primjeni rezultata popisa”.

Ukoliko se o tom članu postigne sporazum, onda bi, kaže Radojičić, sredstva za popis mogla biti “povučena” od EU ili neke druge institucije, a i popis bi bio obavljen u cijeloj državi.

To izjašnjavanje građana bi bilo prihvaćeno od svih relevantnih institucija, za razliku od onog u RS-u.

“Ukoliko propadne ovaj zakon, koji stoji više od godinu dana u parlamentu BiH, onda će RS morati da implementira svoj već doneseni zakon”, naveo je Radojičić.