Sulejman Tihić
0

"Nisam zainteresovan da budem član Predsjedništva"

SRNA
Sulejman Tihić
Sulejman Tihić
Predsjednik Stranke demokratske akcije /SDA/ Sulejman Tihić rekao je danas da nije zainteresovan da bude kandidat za člana Predsjedništva BiH na predstojećim izborima.

"Ja nisam zainteresovan za to, ali ne želim ni da se isključim", rekao je Tihić za televiziju OBN i dodao da će o kandidatu odlučiti organi stranke, a da će on biti za ono rješenje koje svi u stranci podrže.

Na pitanje podržava li kandidaturu funkcionera SDA Bakira Izetbegovića za člana Predsjedništva BiH, Tihić je rekao da će biti za ono rješenje koje je najbolje za BiH i koje svi u stranci podrže.

Tihić je izrazio uvjerenje da će SDA pobijediti na predstojećim izborima, dodajući da želi ubjedljivu pobjedu kako bi stranka mogla da uradi ono što obeća i efikasnije rješava probleme. Prema njegovim riječima, izborni rezultati će pokazati ko će s kim u koaliciju.

On je rekao da je BiH "blizu donošenja zakona o popisu" i da je bitno da popis bude završen 2011. godine, kada to budu radile i Srbija i Hrvatska.

Na pitanje da li će ratni član Predsjedništva BiH Ejup Ganić biti isporučen Srbiji, Tihić je rekao da su BiH i Srbija potpisale sporazum kojim su određeni uslovi koji će sud suditi u određenim slučajevima, a to je da se sudi prema mjestu izvršenja krivičnog djela, državljanstvu, tome gdju su dokazi i mjestu prebivališta optuženog.

"Za Dobrovoljačku je po tome nadležan Sud BiH", rekao je Tihić i ponovio da Ganić nije kriv za ovaj zločin u kojem je, kako je naveo, ubijen jedan broj ljudi, ali da odgovorni trebaju odgovarati.