Mladen Ivanić
0

"Nisam izdao diplomatski pasoš Ganiću"

SRNA
Mladen Ivanić
Mladen Ivanić
Bivši ministar inostranih poslova BiH Mladen Ivanić izjavio je danas da nije izdao diplomatski pasoš članu ratnog Predsjedništva BiH Ejupu Ganiću.

"Siguran sam sto odsto da nisam potpisao diplomatski pasoš Ganiću. Jedino da to neko nije učinio u moje ime a da to ne znam, odnosno, da se nešto događalo iza scene. Koliko znam, toga nije bilo", rekao je Ivanić Srni.

On je podsjetio da, prema Pravilniku Ministarstva inostranih poslova BiH, članovi Predsjedništva BiH koji su funkciju obavljali nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma imaju pravo na diplomatski pasoš.

"Treba vidjeti kada je Ganiću izdat diplomatski pasoš pa će se sve znati", rekao je Ivanić pojasnišvi da svake godine nosilac diplomatskog pasoša mora ovjeriti diplomatsku vizu.

Ivanić nije isključio mogućnost da je neko iz prošlog saziva Predsjedništva BiH, koje su činili Borislav Paravac, Sulejman Tihić i Ivo Miro Jović, tražio izdavanje diplomatskog pasoša Ganiću.

Ministar inostranih poslova BiH Sven Alkalaj izjavio danas da on nije dodijelio diplomatski pasoš ratnom članu Predsjedništva BiH Ejupu Ganiću i da u tom slučaju nije zloupotrijebio diskreciono pravo.

"Ganićev pasoš dodijeljen je ranije, prije početka mog mandata", rekao je Alkalaj, ali nije želio da precizira koji je prethodni ministar inostranih poslova to učinio.

Ganić je 1. marta uhapšen na aerodromu "Heathrow" u Londonu na zahtjev Srbije zbog ratnih zločina u Sarajevu 1992. godine.