Ganić demantirao zadržavanje
0

Silajdžić upozorava Srbiju, MVP tvrdi da je dogovorilo oslobađanje Ganića

Sarajevo-x.com/FENA
Ejup Ganić
Ejup Ganić
Nekadašnji član Predsjedništva BiH Ejup Ganić demantovao je navode srbijanskih medija da je zadržan na aerodromu u Londonu. Naime, Ganić je za Televiziju Sarajevo kazao kako je čekao prtljag na aerodromu u Londonu te da je sve zapravo "orkestirano iz Beograda". U saopštenju kabineta člana predsjedništva BiH Harisa Silajdžića navedeno je upozorenje Srbiji da obustavi sve politički motivisane istrage protiv bh. građana. Iz Ministarstva vanjskih poslova BIH, pak, tvrde da je Ganić nakratko zadržan, ali zahvaljujući diplomatskim kontaktima ubrzo je pušten.

Ejup Ganić je kazao da nije zadržan na aerodromu zbog potjernice koju je raspisala Srbija za njim, već je samo čekao prtljag.

Istovremeno iz Srbije stižu navodi o tome da je Ejup Ganić pušten sa aerodroma.

To je za B92 kazao Ministar Ivica Dačić objašnjavajući da je Ganić pušten iz "logističkih razloga".

"Srpski Biro interpola je zbog toga zatražio zvanično objašnjenje", rekao je Dačić.

Također, u saopštenju kabineta člana predsjedništva BiH Harisa Silajdžića navodi se kako su navodi da je Ganić zadržan na londonskom aerodromu na osnovu srbijanske potjernice netačni.

Upozorenje Srbiji da obustavi politčki motivisane istrage

"Kabinet dr. Silajdžića oštro osuđuje izjave Ministra unutrašnjih poslova Srbije Ivice Dačića i srbijanskog tužioca Vladimira Vukčevića da je dr. Ganić zadržan na londonskom aerodromu na osnovu srbijanske potjernice. Ovi navodi su u potpunosti neistiniti i nanose ozbiljnu prijetnju dobrosusjedskim odnosima.

"Kabinet dr. Silajdžića upozorava srbijanske zvaničnike da se uzdrže od neistinitih kvalifikacija upućenih prema građanima Bosne i Hercegovine. Također upozoravamo Srbiju da obustavi sve politički motivisane istrage protiv bh. građana, a koje za cilj imaju izjednačavanje odgovornosti za zločine koje je mahom počinio Miloševićev režim u saradnji sa vlastima Republike Srpske između 1992. i 1995. godine.", navodi se u saopštenju kabineta člana predsjedništva BiH Harisa Silajdžića.
Ganić pušten zahvaljujući brzoj intervenciji MVP BiH Zlatan Burzić, portparol Ministarstva vanjskih poslova, je izjavio za ageniciju FENA kako je Ganić nakratko zadržan na aerodromu, ali ubrzo pušten.

"Ejup Ganić, bivši član Predsjedništva BiH, danas je bio nakratko zadržan na aerodromu u Londonu, ali će, zahvaljujući brzoj intervenciji i diplomatskim kontaktima, nesmetano obaviti aktivnosti zbog kojih je otišao u Veliku Britaniju. Tamo će noćiti i nesmetano se vratiti u Bosnu i Hercegovinu", kazao je Burzić.

Uz napomenu da u vezi sa slučajem "Dobrovoljačka" za Ganićem nije na snazi međunarodna Interpolova potjernica, niti za bilo kojim bosanskohercegovačkim građaninom, portparol je kazao da je bh. ministar vanjskih poslova Sven Alkalaj odmah po saznanju za Ganićev slučaj kontaktirao njega lično te Ambasadu BiH u Velikoj Britaniji kao i britansku ambasadu u Sarajevu. Kontaktiran je Foreign Office, kazao je Burzić.

On se nada da će preduzete aktivnosti lišiti sve bosanskohercegovačke građane potencijalnih sličnih neugodnosti.

Njegov daljnji komentar je da Velika Britanija i Srbija vjerovatno imaju neki bilateralni sporazum kao pravno uporište na osnovu kojeg se desio ovaj slučaj.

I ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Sadik Ahmetović večeras je Feni prokomentirao da je Ganić bio na jedan sat u aerodromskom odjeljenju za dodatne provjere, ali i da se nije desilo ništa ozbiljno.

"Ništa neobično za aerodrome. Sve je uredu i on će se vratiti nesmetano", dodao je ministar.

MUP Srbije raspisao je početkom 2009. godine, po nalogu istražnog sudije, potjernice za 19 osoba iz BiH, među kojima su ratni članovi Predsedništva BiH Ejup Ganić i Stjepan Kljuić, zbog navodnih napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu, maja 1992. godine.