Stigla potvrda britanskih vlasti
0

Ejup Ganić uhapšen na aerodromu, oduzet mu pasoš

SRNA/FENA
Ejub Ganić (Foto: CIN)
Ejub Ganić (Foto: CIN)
Ambasador Velike Britanije u BiH Michael Tatham potvrdio je novinarima u Sarajevu da je londonska policija privela danas bivšeg člana Predsjedništva BiH Ejupa Ganića na osnovu zahtjeva za izručenje iz Srbije. Tatham je rekao da se očekuje Ganićevo pojavljivanje pred sudom u Westminsteru gdje će biti iznijeti navodi protiv njega.

Ambasador je naglasio da ovaj korak ni na koji način ne predstavlja bilo kakvu političku ili diplomatsku izjavu britanske vlade ili njeno gledište o dešavanjima u prošlosti.

Hapšenje je potvrdila i britanska policija koja je objavila da je danas na međunarodnom aerodromu "Heathrow" u Londonu uhapšen bivši član Predsjedništva BiH Ejup Ganić na temelju zahtjeva srbijanskih vlasti.

Ganić (63) zadržan je na aerodromu na temelju zahtjeva za izručenje zbog "urote za ubistvo s drugim navedenim osobama i kršenja Ženevske konvencije, prvenstveno zbog ubistva ranjenih vojnika", navodi se u saopćenju policije, prenio je Reuters.

Kako se očekuje, Ganić bi trebalo da se pojavi pred sucem kasnije tokom dana

Dačić: "Ganić je uhapšen prilikom napuštanja Londona"

Zamjenik premijera i ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je večeras, na osnovu saznanja kojima raspolaže srbijanski biro Interpola, da je bivši član Predsjedništva BiH Ejup Ganić zadržan danas na londonskom aerodromu na osnovu srpske potjernice, prilikom namjere da napusti Veliku Britaniju.

"Ganić je privremeno zadržan na aerodromu u Londonu, prilikom namjere da napusti Veliku Britaniju, na osnovu srbijanske potjernice i biće predat sudu koji će donijeti prvostepenu odluku o daljem postupanju", rekao je Dačić.

Prema njegovim riječima, Ganiću je privremeno oduzet pasoš do odluke drugostepenog organa. On je naveo da je potvrđeno da se Ganić trenutno nalazi kod predmetnog sudije, te da dalja procedura zavisi od ispitivanja koji vodi predmetni sudija.

Sadik Ahmetović potvrdio hapšenje

Ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović potvrdio je novinarima da je danas u Londonu uhapšen nekadašnji član ratnog Predsjedništva BiH Ejup Ganić. "Ganić nije uhapšen na osnovu Intrepolove potjernice, dakle ni crvene niti difuzne, nego se vjerovatno radi o zahtjevu Tužilaštva za ratne zločine Srbije", rekao je Ahmetović.

Ahmetović je podsjetio da BiH i Srbija imaju potpisan ugovor prema kome, ako postoji sumnja o počinjenom ratnom zločinu i iako takav predmet vodi Tužilaštvo BiH, nadležna je BiH.

On nije znao da kaže da li Ganić ima državljanstvo Srbije.

Hapšenje Ejupa Ganića potvrđeno je i u Ambasadi Velike Bitanije u BiH. Portparol Ambasade Velike Britanije u BiH Biljana Ristović rekla je da će Ganić biti izveden pred Osnovni sud gdje će mu biti predočeni navodi koji mu se stavljaju na teret.

Ona je istakla de će se Ganić pred Sudom izjasniti o navodima koji mu se stavljaju na teret, i da li se slaže sa izručenjem, nakon čega će Sud donijeti odluku da li da odredi njegovo puštanje uz kauciju.

U petak zadržan na aerodromu prilkom dolaska u London

Ganić je u petak, 26. februara, bio zadržan na aerodromu u Londonu, ali je ubrzo i pušten.

Ganić je demantovao tvrdnje da je zadržan po Interpolovoj potjernici iz Srbije, navodeći da je na aerodromu čekao prtljag.

Ministar pravde Srbije Snežana Malović izjavila je u petak da je sudskim organima Velike Britanije upućen zahtjev za ekstradiciju Ganića, protiv koga se u Tužilaštvu za ratne zločine Srbije vodi istraga zbog umiješanosti u zločine počinjene na teritoriji BiH.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije raspisalo je početkom 2009. godine, po nalogu istražnog sudije, potjernice za 19 osoba iz BiH, među kojima su ratni članovi Predsjedništva BiH Ejup Ganić i Stjepan Kljuić, zbog napada na kolonu JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Prema podacima Centra javne bezbjednosti Istočnog Sarajeva, u napadima 2. i 3. maja ubijena su 42, a ranjena 73 pripadnika JNA, dok ih je 215 zarobljeno.

Vezana vijest: Bariša Čolak - "Ne znam zašto je uhapšen Ejup Ganić"