{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nikšić: Zakon o radu može izazvati značajne poremećaje u cijeloj BiH

F
FENA
22.4.2015. u 15:12
14
10
Nikšić: Zakon o radu može izazvati značajne poremećaje u cijeloj BiH
14
Nikšić: Zakon o radu može izazvati značajne poremećaje u cijeloj BiH
Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Aktiviranje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA) je historijski trenutak za Bosnu i Hercegovinu, ali sad je na nama da iskoristimo ono što Evropa i Evropska unija pokazuju - da BiH žele u Evropi - izjavio je danas Nermin Nikšić, predsjednik SDPBiH i bivši premijer Federacije BiH.
Dodao je da će se sada vrlo jasno okarakterizirati i vidjeti ko je taj ko želi ispunjavati uvjete iz Sporazuma, ko je taj ko želi BiH na evropskom putu i u Evropi, "i vrlo jasno će se pokazati jesmo li mi spremni da to uradimo“.

Zadovoljan je da je SDPBiH bio na vlasti i na državnom i entitetskom nivou i "učinili smo značajan iskorak u iskazivanju spremnosti u izvršavanju uslova iz Sporazuma".

"Mi ćemo i dalje biti opredijeljeni svemu onome što BiH vodi ka evropskom putu. SDP je sada opoziciona stranka koja je spremna davati podršku, što mi nismo imali. Spremni smo podržati ispunjenje uslova iz Sporazuma, vodeći računa o standardima koje smo mi kao dio vlasti postavili i postigli u razgovorima s predstavnicima međunarodne zajednice", rekao je Nikšić.

Govoreći o reformama nove Vlade FBiH, uvjeren je da premijer Fadil Novalić ima ozbiljne namjere, ali s obzirom na to da dolazi iz sektora privrede, rad u državnim organima nije isti, na šta ga je i upozorio. Međutim, izrazio je zadovoljstvo da je Novalić vrlo ozbiljno ušao u ovaj posao.

"Vrlo je bitno koliko će ga pratiti njegove stranačke kolege i koalicioni partneri, kao i kako će se prema tome odnositi zastupnici u Federalnom parlamentu", rekao je Nikšić.

Ono što je evidentno bilo već prvog dana kod imenovanja Vlade FBiH, primjećuje Nikšić, pokazalo se da parlamentarna većina nije imala potreban broj glasova da izglasa budžet kao ključni akt za finansiranje obaveza FBiH.

"Mislim da će doći do značajnih koraka, a to je poduzimanje nepopularnih mjera. Mi smo ograničili, naprimjer, javnu potrošnju, pa će biti zanimljivo hoće li sada uspjeti da nivo potrošnje zadrži", primjećuje Nikšić.

Po njegovom mišljenju, ključni zakon je zakon o radu, a koji može izazvati značajne poremećaje u cijeloj BiH, "a kako će sindikati gledati na to, vidjet ćemo".

Izrazio je žaljenje što prije dvije godine, nakon što su pripremili i dobili saglasnost od MMF-a, predloženi zakon nije otišao Federalnom parlamentu, jer se nije postigla saglasnost o važenju kolektivnog ugovora, "iako smo imali usaglašene stavove radnika“.

Nikšić se iskreno nada da neće doći do poremećaja i eskalacije u javnoj potrošnji, i "da će sve one obaveze koje smo mi zahvaljujući toj finansijskoj disciplini držali i isplaćivali invalidnine, penzije, plate“.

"Bez ubrzanih razgovora s MMF-om i novog stand-by aranžmana, sigurno je da Federacija, pa ni Republika Srpska neće imati stabilno finansiranje", zaključio je Nikšić.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: