Sastanak
45

Nikšić: Zadovoljni smo Zvizdićevim pristupom, o akcizama ćemo odlučiti kada dobijemo tekst zakona

Piše: Er. M.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić kazao je za Klix.ba nakon sastanka sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem kako će SDP zauzeti stav o povećanju akciza tek nakon što dobije prijedlog zakona.

Nikšić je kazao kako je izrazito zadovoljan novim pristupom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, odnosno iskazanoj volji da i opozicionoj političkoj stranci predstavi svoje namjere i projekte.

"Što se tiče tog pristupa, Zvizdić je jako korektno prenio svoja razmišljanja i namjere. Posebno se osvrnuo na pitanja seta zakona o povećanju akciza. Mi smo jasno ponovili da je za nas zakon koji se nalazio u parlamentarnoj proceduri mrtav zakon", rekao je Nikšić.

Kako kaže, da bi razgovarali o novom setu zakona o povećanju akciza na naftu i naftne derivate trebali bi vidjeti novi prijedlog zakona.

"Zvizdić je govorio o nekim jako dobrim stvarima poput uvođenja transparentnosti nad trošenjem tih sredstava. Da bi se SDP o tome izjasnio treba prvo da vidimo tekst zakona", kazao je Nikšić.

On je dodao da sve ono što nije u interesu građana BiH neće dobiti podršku SDP-a. Ističe i da je potrebno uraditi sveobuhvatnu poresku reformu koja bi podrazumijevala ne samo pitanje akciza već i rasterećenja privrede, ali da su svjesni kako je to u ovom trenutku" priča na dugom štapu".

"Zvizdiću smo rekli da će imati jasan stav SDP-a i da neće biti nikakvih lažnih obećanja. Kada vidimo tekst novog zakona i eventualno mogućnost utjecaja na poboljšanje tog zakona onda ćemo se prema tome i opredijeliti. Nema nikakve bianco podrške", rekao je Nikšić.