Kako spriječiti nasilje u sportu
0

Nikšić: Za huligane novčane i zatvorske kazne

Piše: N. Jamaković
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
U Sarajevu je održana rasprava o pripremi zakona o sprečavanju nasilja na sportskim terenima, koju je upriličio federalni premijer Nermin Nikšić.

Tim je povodom upriličena i konferencija za novinare koja je kasnila 45 minuta, što je ukazivalo na to da su relevantni subjekti koji su se odazvali imali o čemu raspravljati. Ipak, premijer Nikšić je potom ustvrdio kako je rasprava bila konstruktivna. "Svi smo se složili da bi ovakav zakon trebalo donijeti na državnom nivou. Međutim, mi smo takvu inicijativu uputili Vijeću ministara i predstavnicima u RS-u, ali odgovor do danas nismo dobili. Tako smo odlučili djelovati u okviru naših mogućnosti, dakle na federalnom nivou", kazao je Nikšić.

On je istakao kako nasilje na sportskim terenima neće prestati samo zbog represivnih mjera, već je, kako je naveo, potrebno djelovati sveobuhvatno - od roditelja, škole, klubova itd. Naveo je, dakle, kako je potrebno preventivno i edukativno djelovati. Predstavnici sportskih saveza, generalni sekretari Košarkaškog i Rukometnog saveza BiH, Harun Mahmutović i Smajo Karačić, istakli su podršku ovoj inicijativi.

"Nadam se da dolaze bolji dani i to zahvaljujući premijeru Nikšiću i resornom ministru Salmiru Kaplanu koji su konačno pokazali da je sport bitan u našoj zemlji. Bit će puno posla, ali radit ćemo", poručio je Mahmutović. Nikšić je potom, na upit novinara, dodao kako će kazne za izgrednike biti novčane i zatvorske u rasponu 1.500-3.000 KM, odnosno mjesec do tri godine ili deset godina zatvora, ako se radi o težem krivičnom djelu na sportskim manifestacijama.

"Naravno, koristit ćemo se iskustvom ponajviše zemalja u regiji, ali i Engleske koja je uspjela iskorijeniti huliganstvo na stadionima", naveo je Nikšić dodajući kako već sada u pet kantona postoje zakoni koji tretiraju ovu oblast. Resorni ministar Salmir Kaplan se nije izjašnjavao kazavši da je premijer bio dovoljno iscrpan.