|

RS: Nasilje na sportskim događajima u porastu

RS: Nasilje na sportskim događajima u porastu
3
S
SRNA
18.11.2011. u 15:53
1
komentara
3

dijeljenja
RS: Nasilje na sportskim događajima u porastu
Nasilje na sportskim događajima u Republici Srpskoj i BiH je u porastu, te je zbog toga neophodna dosljedna primjena postojećih zakonskih rješenja i aktivnije uključivanje društvene zajednice kako bi se takve negativne pojave suzbile, rečeno je danas na okruglom stolu o temi "Sprečavanje građanskih nereda na sportskim priredbama".
Načelnik Uprave za policijsko obrazovanje Ministarstva unutrašnjih poslova RS Mile Šikman istakao je da primjenu postojećih zakonskih rješenja mora pratiti i adekvatna kaznena politika.

"Ono što posebno zabrinjava jeste sve veći broj mlađih izvršilaca ovih krivičnih djela, a često se kao izvršioci pojavljuju i maloljetna lica. Potrebno je napraviti takav sistem prevencije kako bi se minimizirala mogućnost nasilja na sportskim priredbama i posljedice takvih nereda", rekao je novinarima Šikman.

Prema njegovim riječima, stepen nasilja na sportskim manifestacijama u RS i BiH nije dominantan oblik ugrožavanja sigurnosti.

"Prvenstveni cilj je da ne dođe do nasilja. Svi subjekti našeg društva moraju se aktivnije uključiti kako bi se mogućnost pojave nasilja na sportskim terenima svela na minimum", zaključio je Šikman.

Profesor na Visokoj školi unutrašnjih poslova Duško Vejnović naglasio je da su neredi na sportskim manifestacijama u porastu zbog siromaštva, ali i političkog ambijenta u BiH.

"Društvena zajednica, ali i politika u najširem smislu, moraju se ozbiljnije pozabaviti pitanjem socijalnog stanja mladih ljudi i rješavati društvena pitanja kako bi se spriječili građanski neredi na sportskim priredbama", rekao je Vejnović.

On je ocijenio da je, zbog nefunkcionisanja BiH i nerješavanja socijalnih pitanja, moguća radikalizacija stanja u zemlji i da nisu isključene socijalne tenzije i nemiri.

Pripadnici policije RS izveli su i pokaznu vježbu suzbjanja građanskih nereda na sportskim priredbama.

Na okruglom stolu, koji je organizovala Uprava za policijsko obrazovanje Ministarstva unutrašnjih poslova RS, učestvovali su predstavnici policijskih agencija iz BiH i akademske zajednice.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...