Regionalna konferencija metalaca
0

Nikšić: Uvezivanje radnog staža riješit ćemo posebnim zakonom

FENA
Vlada Federacije BiH zajedno sa rukovodstvom Saveza samostalnih sindikata BiH je na pionirskom zadatku, a to je izgradnja partnerskih odnosa u skladu sa potpisanim Protokolom na osnovu kojeg Vlada već realizira određene projekte, izjavio je danas federalni premijer Nermin Nikšić.

Obraćajući se učesnicima sedme regionalne konferencije sindikata metalaca jugoistočne Evrope u Sarajevu, Nikšić je dodao da je zajedno sa rukovodstovom sindikata i sa strukovnim savezima pokrenuto niz aktivnosti, a jedna od njih se odnosi na rješavanje pitanja u namjenskoj industriji.

Nikšić je kazao da jedan od najvećih problema, uvezivanje radnog staža svih radnika u Federaciji BiH, Vlada ima namjeru rješiti donošenjem posebnog zakona.

Još jednom je Sindikatu uputio poziv za saradnju, napominjući da će se nastojati u potpunosti ispoštovati potpisani Protokol, kao i da će sve sindikalne incijative biti razmotrene da bi se zajednički došlo do što kvalitetnijih rješenja.

Na konferenciji učestvuju predstavnici sindikata metalaca iz BiH, Makedonije i Kosova, sindikata Sloga iz Srbije, kao i sindikalne delegacije iz Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Albanije.

Predsjednik Sindikata metalaca BiH Muhamed Hadžić kazao je da će se na konferenciji diskutovati o dvjema važnim temama za region, a to su slobodan protok ljudi, stvaranje jedinstvenog tržišta rada i ostvarivanje prava radnika u regionu, te o položaju mladih i njihovom upošljavanju.

Hadžić je istakao da su naši radnici prilikom zapošljavanja u drugim državama bivše Jugoslavije praktično diskriminirani, jer ne pripadaju niti jednom zakonskom okviru u smislu ostvarivanja njihovih prava.

"Cilj konferencije je da podstaknemo ta pitanja u svojim državama kako bi približili zakone o radu i prava uposlenika bez obzira u kojoj državi rade“, naglasio je Hadžić.

U radu konferencije, među ostalima, učestvuju i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj i predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Ismet Bajramović.

Trhulj je u izjavi novinarima podsjetio da je Vlada jučer na sjednici imala analizu stanja u namjenskoj industriji i pravce daljeg razvoja, te da je donesen niz zaključaka čijom realizacijom će se stanje u namjenskoj industriji značajno popraviti.

Metalci, prema Bajramovićevim riječima, uvijek imaju problem, a to je realizacija zaključaka koji se donesu na ovakvim konferencijama.

"Sindikat je ovaj put direktno ušao u partnerski odnos s Vladom, a u vezi svih zaključaka i problema s kojima se susreću radnici“, kazao je Bajramović i posebno izdvojio pitanja uvezivanja radnog staža i zdravstvenog osiguranja radnika.

Predsjednik Sindikata metalaca Makedonije Peco Ristevski i predstavnik srbijanskog sindikata Sloga Aleksandar Todić kazali su da se stanje u metalskom sektoru u zemljama u regionu ne razlikuje mnogo i da je generalno loše, a da radnici nisu u položaju kakav bi trebao biti s obzirom na važnost ove industrije.

Da bi se stanje poboljšalo, kako su istakli, potrebno je osigurati veće domaće i strane investicije i bolji zakonski okvir o radnim odnosima.