biznis
0

Ohrabrujući trendovi u poslovanju metalskog sektora BiH

FENA
Rezultati poslovanja metalskog sektora Bosne i Hercegovine za prošlu godinu su ohrabrujući i znatno bolji u odnosu na godinu ranije, a pozitivni trendovi nastavljeni su i u ovoj godini.

"Može se konstatovati da smo izašli iz recesije, a rezultati pokazuju da je ostvareni izvoz metalskog i elektrosektora BiH u prošloj godini iznosio 3,3 milijarde KM, što je povećanje od 41 posto u odnosu na 2009“, izjavio je danas sekretar Asocijacije metalskog i elektrosektora industrije BiH u VTKBiH Midhat Čehajić pred početak sjednice Odbora te asocijacije u Sarajevu.

Pošto metalska i elektroindustrija učestvuju čak 45 posto u ukupnom izvozu, država treba daleko više pažnje posvetiti ovom sektoru u smislu poboljšanja ambijenta u kojem posluju da bi mogle više proizvoditi i izvoziti.

"Ostaje i dalje problem u vezi sa snabdijevanjem električnom energijom po cijenama koje se u svjetskim razmjerama koriste za domaće proizvođače, i tu prije svega mislim na proizvodnju aluminija i druge prerađivačke kapacitete koji su vezani uz to“, kazao je Čehajić.

Napominje da bi se eventualna poskupljenja električne energije negativno odrazila na poslovanje tih kompanija.

Problemi ovog sektora su i finansijske prirode jer naše banke, kako je kazao Čehajić, ne prate firme koje su pred ugovorom velikih poslova u regionu i šire.

Također, da bi se usvojile nove tehnologije i poboljšala strukturalna proizvodnja firmama se trebaju omogućiti krediti koji su u razvojnoj funkciji. Što se tiče strukture izvoza, intencija je da budu zastupljeniji proizvodi više faze prerade.

U VTK-u se čine veliki napori da se metalski sektor unaprijedi jer je on vodeći sektor u bh. industriji. Čehajić je kazao da je u toku izrada državne strategije razvoja i izvoza metalskog sektora i da je obavljano više od pola posla. Tim dokumentom se trebaju definirati strateški proizvodi i tržišta i omogućiti stimuliranje izvoznika u metalskoj i elektroindustriji.

"U regionu se nastojimo povezati sa svim velikim proizvođačima radi uključivanja naših kompanija u različite poslove“, dodao je Čehajić, najavljujući posjetu naših kompanija Srbiji u vezi s projektom izrade poljoprivredne mehanizacije.

Regionalna saradnja je u fokusu i Foruma metalaca, koji će u oktobru biti održan u okviru ZEPS-Intermetala za šta se već vrše pripreme.