BiH
17

Nikšić, Trhulj i Grabovica posjetili povrijeđenog rudara: Pomoći ćemo porodici Ćazima Rizvića

Piše: N. J.
Foto: N. G./Klix.ba
Erdal Trhulj, Nermin Nikšić i Elvedin Grabovica (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Teško povrijeđenog rudara Ćazima Rizvića (42) koji je stradao jučer u gorskom udaru u jami Raspotočje rudnika Zenica posjetili su danas u bolnici Koševo premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Erdal Trhulj te direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica.

Povrijeđeni rudar je pretrpio teške povrede, ali je zasad u stabilnom stanju i komunikativan. Osim zvaničnika, u bolnici Koševo su ga danas posjetili supruga i sin, te sestra koja živi u Sarajevu.

Njegova supruga Smaila je za Klix.ba kazala kako joj je najvažnije što je vidjela da njen suprug može pomicati ruke i noge.

"Ja sam sada u vrlo teškoj situaciji, jer sam ostala sa troje djece. Moram im platiti prijevoz, školovati ih..., a naš suprug i otac nam barem neko vrijeme neće moći raditi i donositi novac", kazala je.

Smaila i njena djeca ne bi trebali ostati bez podrške, jer su takve najave dali i premijer Nikšić i Džemo Šalja, predsjednik Sindikata podružnice Raspotočje.

Gorski udari se ne mogu spriječiti

"Od ljekara smo saznali da uz potrebnu pažnju i njegu povrijeđeni rudar može proći bez težih posljedica. On dakle ima određene povrede za koje ljekari očekuju da bi se uspješno mogle sanirati, ali će svakako pratiti eventualne komplikacije koje mogu nastati u određenom periodu zbog prirode povreda. Mi smo došli tu da ga posjetimo i ohrabrimo te da pomognemo i njegovoj porodici da izađe iz ovoga stabilnija i jača i da mu i oni budu podrška", rekao je za Klix.ba premijer Nikšić.

Kada je riječ o pomoći dvojici teško povrijeđenih rudara, rudar Samir Dizdarević je na liječenju u bolnici u Zenici, Nikšić je kazao da je Elektroprivreda dovoljno jaka kompanija da može pružiti svu pomoć u ovoj situaciji, a u ovakvim je slučajevima, dodao je, poznata i solidarnost rudara.

"Najvažnije je u ovom trenutku da ljekari ovdje imaju vrhunske uslove da pomognu povrijeđenom rudaru, za što su i osposobljeni i spremni", naveo je on.

Istakao je i kako se nakon nesreće raspitivao o sigurnosnim uslovima u jami Raspotočje, na što mu je rečeno da se gorski udari ne mogu predvidjeti ni spriječiti.

"Pitao sam za to tehničkog direktora i on mi je pojasnio da se to posebno dešava u jamama koje su na velikim dubinama, a ova je bila više od 800 metara ispod površine zemlje. Rečeno mi je da se na gorske udare ne može utjecati, ali valja naglasiti da su povrijeđenog Rizvića njegove kolege i spasioci izvukli uz velike napore, a on je sve vrijeme bio pri svijesti", zaključio je Nikšić.

Džemo Šalja, predsjednik Sindikata podružnice Raspotočje za naš portal je kazao da je gorski udar pogodio jednu od prostorija u kojoj se nalazilo 12 rudara.

"Dva rudara su teško, a devet lakše povrijeđeno. Ja sam jučer obišao porodice dvojice teško povrijeđenih rudara, a danas sam u Sarajevo dovezao Rizvićeve suprugu i sina, kako bi ga posjetili u bolnici. Šta god bude potrebno porodicama ove dvojice rudara, neka se obrate Sindikatu i direktoru rudnika i ja vjerujem da će im se izaći u susret", rekao je on.

Komplikacije moguće u narednim danima

Šalja je dodao kako su uslovi u jami Raspotočje poprilično teški za rad, te je i rizično raditi u njoj jer je metanska.

Šef Klinike za anesteziju i reanimaciju, na kojoj je smješten povrijeđeni Rizvić, doc. dr. Ismet Suljević rekao je da Rizvić ima teške povrede, te da su komplikacije moguće u narednih 3-7 dana s obzirom i na to da je više sati bio zatrpan ugljem.

"Kod njega su moguće komplikacije na nivou bubrega s obzirom na nagnječenje tkiva koje se desilo zatrpavanjem. Želimo preduprijediti to stanje, kako ne bi došlo do zatajenja bubrega. Pomažemo mu da izađe iz krize, te je teško u ovom trenutku govoriti o tome kakvo će njegovo stanje biti u narednim danima. On ima i povredu povredu, odnosno prijelom jedne zdjelične kosti, te slabost lijeve noge i lijeve ruke, te istražujemo uzroke te slabosti", zaključio je Suljević.