|

Nikšić: SDA i DF su u ćorsokaku, ali o učešću SDP-a ne odlučuje jedan čovjek

Nikšić: SDA i DF su u ćorsokaku, ali o učešću SDP-a ne odlučuje jedan čovjek
17
Piše: E. S. H.
27.1.2015. u 19:51
118
komentara
17

dijeljenja
Nikšić: SDA i DF su u ćorsokaku, ali o učešću SDP-a ne odlučuje jedan čovjek Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine večeras je održan sastanak lidera SDP-a, SDA i DF-a, Nermina Nikšića, Bakira Izetbegovića i Željka Komšića. Glavna tema je bila formiranje vlasti u Federaciji BiH, odnosno učešće SDP-a u izvršnoj vlasti.
Iz SDP-a je danas saopćeno da oni kao odgovorna stranka neće dozvoliti da dođe do blokade formiranja vlasti te će, u skladu sa odlukama organa partije, pomoći u njenom formiranju.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić nam je nakon sastanka rekao da je akcenat bio na imenovanju predsjednika i potpredsjednika Federacije, a on je insistirao i na razgovoru o privremenom finansiranju.

"Riješili smo neke dileme, vrlo je jasno da SDP nije taj koji blokira formiranje vlasti u Federaciji, jer od imenovanja potpredsjednika FBiH ne zavisi formiranje Vijeća ministara. Od imenovanja potpredsjednika zavisi konstruisanje vlasti u kantonima. Tu ničim nije uslovljeno formiranje vlasti osim dogovaranjem koalicionih partnera SDA, DF-a i HDZ-a, ali je očigledno da unutar te koalicije i nema pretjeranog povjerenja i saglasnosti i da je funkcionisanje kompletne vlasti uslovljeno od HDZ-a", izjavio je Nikšić za Klix.ba.

Bakir Izetbegović i Željko Komšić su se usaglasili da im je potrebna pomoć i da ne postoji kapacitet unutar koalicije da se formira vlast. SDP je rekao da neće učestvovati u vlasti i da neće predlagati svoje kadrove za potpredsjednika Federacije, ali ni za druge pozicije u izvršnoj vlasti.

"Od mene je tražena saglasnost da SDP pomogne u predlaganju potpredsjednika Federacije iz reda srpskog naroda. Ta stvar ne zavisi od jednog čovjeka u SDP-u i o tome će se izjašnjavati Glavni odbor. Obećao sam da će oni biti informisani o stavovima i o načinu na koji će se organi SDP-a opredijeliti prema njihovom zahtjevu", kazao je Nikšić.

Na naše pitanje da li je bilo govora o konkretnim imenima za poziciju potpredsjednika, Nišić je rekao da nisu spominjana konkretna imena i da je pretpostavka, ukoliko se Glavni odbor odluči da podrži nečiju kandidaturu, da je prirodno da "ta osoba treba da ispunjava neke kriterije koje oni zagovaraju".

Nermin Nikšić napominje da konstituisanje vlasti generalno ne zavisi od toga šta će reći Glavni odbor SDP-a.

"Ima dovoljno kapaciteta i u Domu naroda da se predloži potpredsjednik Federacije. Iz razgovora i iz molbe Komšića i Izetbegovića vidimo da se traži od SDP-a da pruži podršku jer su zapravo u ćorsokaku. O tome će se izjašnjavati odbor SDP-a i sjednica Glavnog odbora nije dan 'D'. Nema razloga da se čeka konstituisanje vlasti na drugim nivoima", zaključio je Nermin Nikšić.
Prijavi grešku


Komentari (118)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...