"Dan bijelih traka"
227

Nikšić: Dok se slavi dan odbrane grada od muslimana i Hrvata, žrtve u Prijedoru nemaju spomenik

S. Š.
Nermin Nikšić, premijer FBiH (Foto: D. S./Klix.ba)
Nermin Nikšić, premijer FBiH (Foto: D. S./Klix.ba)
Navršava se 31 godina od sistemskog čišćenja Prijedora od nesrpskog stanovništva. Vlasti bosanskih Srba tada su naredili nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava. Tim povodom, danas se oglasio Nermin Nikšić.

Premijer FBiH Nermin Nikšić prisjetio se svih zločina koji su se dogodili u periodu od 1992. do 1995. godine u Prijedoru ili okolini.

Spomenuo je Tomašicu, Zecove, logore Keraterm, Omarska, Trnopolje, navodeći kako kada posjetimo neke od tih mjesta - kao na primjer selo Zecovi - vidjet ćemo kako povratnici žive u kućama pored egzezekutora. Mimiolaze se sa onima koji su im ubili članove porodice.

"To je Prijedor. Prijedor - grad logor. Keraterm, Omarska, Trnopolje. Preko 30.000 logorskim strahotama izmučenih, premlaćivanih, izgladnjivanih, ponižavanih, istraumiranih ljudi. 3.176 ubijenih nedužnih civila Prijedora. 102 djeteta. Niko od njih u Prijedoru danas nema spomenik. Umjesto toga 30. maja slavi se 'Dan odbrane Prijedora od muslimana i Hrvata.'", piše Nikšić.

Kaže, potom, da su napadi na povratnike, veličanje ratnih zločina i vrijeđanja, zastrašivanja, isticanja zločinačkih simbola poruka za povratnike. A tako je teško živjeti.

"Žalosno je što i pored mnogobrojnih osuđujućih presuda, pojedinačne i komandne odgovornosti i pored činjenice da su zločinci mahom i sami priznavali krivicu, u Prijedoru ni danas nakon 31 godinu nema suštinskog suočavanja sa prošlošću. Danas treba da se podsjetimo sramne naredbe Kriznog štaba Prijedora od 31. maja 1992. koji je naredio isticanje bijelog platna na kućama i domovima, a nošenja bijele trake na rukama nesrpskog stanovništva", poruka je Nikšića.

Za kraj, Nikšić poručuje da su bijele trake su "njihova" civilizacijska sramota, njihovo opredjeljenje kojim su umjesto žrtava zapravo obilježili sebe. A naša dužnost je, kako piše premijer, da ostanemo nepokolebljivi u sjećanju.