BiH
9

Nikšić: Čavara nema potrebe pokazivati ovoliku količinu nervoze

FENA
Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nermin Nikšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara nema potrebe pokazivati ovoliku količinu nervoze jer sve probleme za koje smatra da ih ima sa Vladom FBiH može riješiti tako što će izabrati novu Vladu, naravno, u saglasnosti sa svojim potpredsjednicima te Parlamentom FBiH, što je Ustavom predviđena procedura - naveo je u pisanoj izjavi dostavljenoj Feni aktuelni premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

Novi predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara izjavio je danas novinarima u Sarajevu, obrazlažući odluku donesenu u petak, kojom je Federalnoj vladi zabranio donošenje nekih odluka, da je, prema Ustavu šef izvršne vlasti on i da mu ta odgovornost ne dopušta da dozvoli donošenje odluka koje neosnovano povećavaju javnu potrošnju.

"Što se tiče rada Vlade FBiH dok sam na njenom čelu ona će kao i do sada djelovati u skladu sa Ustavom i zakonima FBiH", poručuje Nikšić.

Po njegovim riječima, predsjednik FBiH koji često iznosi tvrdnje o neustavnosti i nezakonitosti, trebao bi znati da on nije taj koji utvrđuje ustavnost i zakonitost bilo koje odluke, već institucije sudske vlasti.

"Očito je da gosp. Čavara, po uzoru na svog prethodnika gosp. Budimira misli da mu zvanje predsjednika FBiH daje neograničene ovlasti. Na sreću, i u ovako složenom ustavno-pravnom uređenju Ustav i zakoni su potpuno jasni kada su u pitanju ovlaštenja predsjednika i Vlade FBiH, što bi i njemu trebalo biti jasno. Zablude i iluzije u kojima živi i djeluje novi predsjednik FBiH ne bi bile problem da se gosp. Čavara ne nalazi na jednoj tako odgovornoj poziciji, koju očito koristi samo kako bi osigurao ispunjavanje uskih političkih interesa nekolicine, a ne interese svih građana što bi mu po Ustavu trebao biti jedini zadatak", navodi Nikšić.

Tvrdnje o navodnoj brizi za smanjenje javne potrošnje, smatra premijer, su i više nego smiješne, kada dolaze od čovjeka koji se nalazi u stranci koja je ostavila pustoš u budžetu FBiH 2011. godine i stotine miliona maraka dugova koje je ova Vlada gotovo u potpunosti isplatila.

"Želim upoznati gosp. Čavaru da je iz budžeta FBiH u martu 2011. godine plaća isplaćivana za 7.157 radnika, dok se danas isplaćuje za 6.870 radnika. Dakle, ova Vlada je smanjila broj zaposlenih koji primaju platu iz budžeta FBiH za 287 radnika, u odnosu na Vladu u kojoj su sjedile Čavarine stranačke kolege i koalicioni partneri i to dovoljno govori o našem odnosu prema smanjenju javne potrošnje", zaključio je Nikšić.