Predsjednik Srbije u RS-u
114

Nikolić upitao Izetbegovića: Šta je razlog da se ne srećemo?

FENA
Predsjednik Republike Srbije Tomislav Nikolić smatra da član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović nema razloga da govori „loše“ o njemu, ističući da „izazivanje svađe između Sarajeva i Beograda nije najbolji način da se vode građani BiH“.

Nikolić je naveo da se 22 godine bavi politikom i da se sve to vrijeme priprema da vodi državu, a ne da bude političar.

"U različitim okolnostima sam se bavio, ali danas sigurno nisu takve, da popularnost u svojoj državi stičem tako što ću da izazivam strah ili netrpeljivost prema nekoj drugoj državi", rekao je Nikolić na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Smatra da „nema razloga“ da Izetbegović loše govori o njemu.

"Rekao sam javno da ću doći u Sarajevo kad me pozovu, a zaista ne bih išao da kucam na vrata ukoliko nisam pozvan, niti je to praksa u svijetu. Ponudio sam i Izetbegoviću i Ivi Josipoviću te predsjednici Kosova Atifete Jahjagi da se sastanemo kad žele, a odgovora nema, „pošto bi se valjda na sljedećim izborima neko trebao da pokaže kao junak, koji je rekao Tomislavu Nikoliću šta je htio“.

"Nije hrabrost reći Tomislavu Nikoliću šta hoćeš, pošto to stoički podnosim. Ali i sad kažem BiH je država, članica Ujedinjenih nacija, ima glavni grad Sarajevo, dva entiteta, tri naroda i sve to poštujem", rekao je Nikolić, komentirajući kritike člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića izrečene u povodu njegove posjete Banjoj Luci, u koju dolazi prije nego u Sarajevo.

Ističući da je saradnja Srbije s Republikom Srpskom u skladu s Dejtonskim sporazum, dodao je da je ovo najbolji mogući vid saradnje, jer se odnosi na projekte i ostvarivanje boljeg života za građane RS-a i Srbije.

"Sada kažem Izetbegoviću: 'Šta je razlog da se ne srećemo?. Ja nikada nisam ništa loše rekao ni o BiH, ni o Izetbegoviću, iako ne poznajem njegov politički život. Svako koga narod bira, valjda zaslužuje da ga vodi, a kada ga izabere, onda mora da ga vodi na najbolji mogući način, rekao je srbijanski predsjednik i podsjetio da će se sutra u Sarajevu sastati ministri vanjskih poslova BiH i Srbije, što znači da nije u zastoju saradnja Srbije i BiH.

"Stoji saradnja između Izetbegovića i Tomislava Nikolića, ali je ja nisam zaustavio", kategoričan je Nikolić.

I predsjednik RS-a Milorad Dodik također je komentirao posljednje izjave Izetbegovića, u povodu posjeta Nikolića Banjoj Luci, ponovivši da Izetbegović ima pravo na svoje političke opservacije, ali da on „ne predstavlja BiH, već je samo politički predstavnik bošnjačkog naroda i ne može da govori uime RS-a“.

"Treba ga tretirati samo kao političkog predstavnika bošnjačkog naroda koji ga je birao. Ako želi da predstavlja BiH, onda mora da ima stav Predsjedništva BiH, a on ga nema i njegovi stavovi su više internopolitički nego zvanični stavovi BiH", rekao je Dodik.

Protiv je, kaže, stvaranja predstave u BiH da ono „što govori Izetbegović, predstavlja stav BiH“.