BiH
40

Nikolić i Vučić danas sa predstavnicima RS-a: Podrška ili poziv na odustajanje od referenduma

Piše: Er. M.
Milorad Dodik, Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić
Milorad Dodik, Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić
Predsjednik i premijer Srbije Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić danas će se sastati sa predstavnicima vlasti iz Republike Srpske kako bi razmotrili situaciju nakon što je Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC) pozvao vlasti RS-a da odustanu od referenduma o Danu RS-a.

Kako je najavljeno iz kabineta predsjednika Srbije, Nikolić i Vućić u 14:30 sati sastat će se sa članom Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Mladenom Ivanićem, predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, predsjednicom Vlade RS-a Željkom Cvijanović i predsjedavajućim Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladenom Bosićem.

Iako političari iz Srbije o najavljenom referendumu u RS-u šute, od ranije je poznato da predsjednik srbijanske vlade ima utjecaj na predsjednika RS-a te se u tom kontekstu i očekuje da se državni vrh susjedne zemlje konačno očituje o odluci Narodne skupštine RS-a.

S obzirom na veliki utjecaj vlasti iz Srbije na političare iz RS-a optimistični se nadaju da bi Nikolić i Vučić mogli nagovoriti Dodika da odustane od referenduma.

U tom kontekstu, mediji podsjećaju da je pomoćnica američkog državnog sekretara Victoria Nuland tokom nedavne posjete Beogradu izrazila nezadovoljstvo dostignutim nivoom regionalnih odnosa i napomenula da je potrebno više raditi na "regionalnom pomirenju, kao i jačanju državnosti BiH".

Podsjećamo, odmah nakon što je u utorak PIC saopćio svoj stav o referendumu u Republici Srpskoj uz izdvojeno mišljenje Rusije, u Beogradu je hitno organizovan sastanak na kojem su prisustvovali Nikolić, Vučić i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić. Vučić je ranije izjavio da će, ukoliko PIC bude zahtjevao otkazivanje referenduma u RS-u pozvati na konsultacije političke predstavnike iz manjeg bh. entiteta.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik uoči sastanka u Beogradu izjavio je medijima da će biti razgovarano o Aneksu 10 Dejtonskog mirovnog sporazuma, kojim je predviđeno uvođenje visokog predstavnika i njegovoj obavezi da i Srbiji, kao zemlji potpisnici, dostavlja izvještaj o radu.

Odluka vlasti u RS-u da održe referendum dočekana je s negodovanjem kod stranih diplomata i bošnjačkih političkih predstavnika na svim nivoima vlasti u BiH s obzirom na to da takva aktivnost predstavlja direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je na sjednici Odluku o raspisivanju referenduma o Danu RS-a koji je najavljen za 25. septembar.

Referendumsko pitanje o kojem će se građani Republike Srpske izjasniti glasi: "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske?".