BiH
6

Dan "D" za referendum u RS-u, članice PIC-a danas će saopćiti svoj stav

Piše: S. H.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Da li će referendum o Danu Republike Srpske biti održan još uvijek sa sigurnošću ne možemo tvrditi, ali će možda biti jasnije nakon današnje odluke Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC), koje će u svojstvu savjetodavnog tijela sugerirati visokom predstavniku u BiH Valentinu Inzku da eventualno reaguje na odluku Narodne skupštine RS-a.

Nakon prošlosedmičnog otkazivanja sjednice PIC-a, zbog dodatnih konsultacija, danas bi trebao biti poznat stav međunarodne zajednice, a time i visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka o referendumu u RS-u.

Ukoliko dobije podršku članica PIC-a Inzko bi konačno mogao upotrijebiti bonske ovlasti i spriječiti održavanje referenduma u RS-u.

Iz RS-a su kategorični. Bez obzira na viskog predstavnika i međunarodnu zajednicu referendum će se održati. Podršku takvim nastojanjima Republike Srpske ranije su dali ambasada Rusije, ali i Vlada Srbije na čelu sa Aleksandrom Vučićem.

U toku jučerašnjeg dana elektronska pošta PIC-a vjerovatno je bila zatrpana brojnim pismima i porukama sa sugestijama na koji način postupiti u slučaju referenduma.

Prvo je Vlada RS-a poslala otvoreno pismo članicama PIC-a, opravdavajući odluku o referendumu, kazavši kako je to legitimno pravo građana RS-a, koje im garantuje Ustav tog entiteta.

S druge strane PIC-u i visokom predstavniku jučer je pisao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je upozorio na štetno i antiustavno djelovanje RS-a, naglašavajući da se zakazivanjem referenduma narušava Dejtonski mirovni sporazum i Ustav BiH.

Izetbegović je naročito problematizirao pretpostavku da je zakazani referendum "probni balon" za referendum o otcjepljenju RS-a 2018. godine.

Ulje na vatru tokom jučerašnjeg dana dolio je i premijer Vlade Srbije Aleksandar Vučić, koji je kazao da će u slučaju da Valentin Inzko zatraži zabranu održavanja referenduma u RS-u pozvati srpske lidere iz RS-a na konsultacije i zajedničko usaglašavanje u Beograd.

U ionako uzavreloj političkoj situaciji, uoči početka predizborne kampanje u BiH, kada se mnogi bore za određene političke poene odluka međunarodne zajednice se nameće kao ključna.

Očekuje se i reakcija Ustavnog suda BiH na zahtjev Bakira Izetbegovića da se odgodi referendum u RS-u, ali bi do odluke te institucije mnogo toga moglo biti jasno već danas.

Podsjećamo, odluku o referendumu o Danu RS-a Narodna skupština tog entiteta je donijela nakon što je krajem prošle godine Ustavni sud BiH po apelaciji Bakira Izetbegovića donio odluku da je 9. januar, kao Dan RS-a neustavan te je naređeno usaglašavanjem tog praznika sa preporukama Ustavnog suda.

Vlasti u RS-u ne žele sprovesti tu odluku Ustavnog suda BiH, zbog čega je ekspresno izglasana odluka o raspisivanju referenduma za 25. septembra, samo sedam dana prije održavanja lokalnih izbora u BiH.

Građani svjedoče nikad većoj političkoj netrpeljivosti na relaciji Republika Srpska-BiH, a da li će PIC i visoki predstavnik nakon današnje sjednice donijeti mudru i hrabru odluku, ili će pokušati izbjeći odgovornost saznat ćemo uskoro.