Parlament BiH
622

Nikola Špirić smijenjen iz Komisije za nadzor nad OSA-om

Piše: Ervin Mušinović
Nikola Špirić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Nikola Špirić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH smijenio je na današnjoj sjednici Nikolu Špirića sa mjesta predsjedavajućeg i člana Zajedničke komisije za nadzor nad Obavještajno-sigurnosnom agencijom (OSA) BiH.

Većina državnih parlamentaraca (24 za, 14 protiv) podržala je prijedlog SDS-a na osnovu kojeg je izglasano nepovjerenje Nikoli Špiriću zbog sumnje u slanje lažnih zaključaka rukovodstvu OSA-e, a na njegovo mjesto izabran je zastupnik Borislav Bojić.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na prošloj sjednici uputio je zaključak Komisiji na nadzor nad OSA-om kojim je traženo da se izglasa smjena Špirića što je u konačnici Komisija odbila.

Zastupnicima, a ni građanima BiH još uvijek nije poznato da li je Špirić uputio OSA-i lažne zaključke za koje su pojedini članovi Komisija za nadzor nad OSA-om tvrdili da nikada nisu usvojeni.

OSA je posjednji mjesec predmet žestokih napada domaćih političara mahom iz SNSD-a, SBB-a i HDZ-a BiH zbog čega je agencija bila prinuđena obratiti se i članicama PIC-a. Predsjednik RS-a Milorad Dodik rekao je nakon nedavnog sastanka u Mostaru sa predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem kako je OSA neprijateljska organizacija.

Slične izjave dao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović koji je optužio OSA-u za vođenje paralelnih sistema, ističući da oni ne mogu pratiti i prisluškivati člana Predsjedništva BiH po potrebi i zadatku.

Javnost ovih dana svjedoči i žestokom sukobu unutar OSA-e koji je nastao nakon što je direktor OSA-e Osman Mehmedagić zabranio glavnom inspektoru Damiru Bevandi sprovođenje istrage koja je trajala šest mjeseci bez ikakvih rezultata.

Članovi Komisije za nadzor nad OSA-om kazali su nakon jučerašnje sjednice da je Mehmedagić to uradio u skladu sa zakonom te da je Bevanda izašao iz svojih nadležnosti.

Komisija za nadzor nad OSA-om usvojila je zaključke kojim je potvrđeno da je OSA obavljala svoje aktivnosti u skladu sa zakonom.

Podsjećamo, OSA je jedna od rijetkih državnih institucija u kojoj se odluke ne donose po etničkom principu. Riječ je o agenciji u kojoj su precizno raspoređene nadležnosti direktora, zamjenika direktora i glavnog inspektora bez obzira na to kojoj etničkoj grupi oni pripadali.