Kazne do 10.000 KM
188

Niko ne mari za zakon i zaštitu divljih životinja dok se glavnim gradom šeću medvjedi

Piše: Dž. Č.
Ilustracija
Ilustracija
Iako su dvije osobe proteklih dana Sarajevom, ni manje, ni više, šetale medvjede, niko od nadležnih nije se osvrnuo na Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja, prema kojem je zabranjeno kao kućne ljubimce držati divlje životinje. Umjesto toga, mnogi su se smješkali i fotografisali s njima, a vlasnici su im objašnjavali kako će pozirati, a da ih medvjedi ne ogrebu.

Direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba govori nam kako kazne za držanje životinja koje su zaštićene, divlje ili opasne za ljude, iznose od 30 do 10.000 KM.

Prema zakonu, također je zabranjeno uzgajati divlje životinje, osim u slučaju kada vlasnik ima dozvolu da čuva životinju u posebnom skloništu. Saznajemo kako službenici Ureda za veterinarstvo BiH nadziru skloništa za životinje koja su odobrena za izvoz napuštenih pasa u Evropsku uniju.

"U ovom trenutku četiri skloništa za pse su odobrena za izvoz pasa u EU i to u općinama Bihać, Gradiška, Orašje i Tuzla. Nadzorom ovih skloništa nisu uočene nepravilnosti u radu i kršenje odredbi zakona", rekao nam je Kalaba.

Cirkus na ulici

Nadležne veterinarske inspekcije i Ured za veterinarstvo imaju zakonsku obavezu vršiti kontrolu nad provođenjem Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja.

Glavni veterinarski inspektor u Kantonu Sarajevo Selmir Velić rekao nam je kako nije zaprimio prijavu da se Sarajevom šeću medvjedi, ali ova djela je okarakterisao nezakonitim.

"Postoje ljudi koji divlje životinje čuvaju zaista po svim pravilima i propisima, ali šetati medvjeda po gradu meni više liči na cirkus", rekao je Velić te nam zatražio podatke o Braci Lazareviću iz Lukavice koji je nedavno Sarajevom šetao malog medvjeda kojeg je nazvao Kolinda.

Iz Inspektorata veterinarske inspekcije KS saznajemo kako su tokom 2017. godine izvršili 35 inspekcijskih kontrola koje se odnose na način i uslove držanja životinja na području KS. Međutim, inspektori ni u jednom slučaju nisu evidentirali držanje životinja koje je Zakonom zabranjeno.

"U ranijem periodu naši inspektori su kontrolisali dvije osobe koje su uzgajale kune radi proizvodnje krzna. Zbog neispunjavanja propisanih uslova, jednoj osobi je zabranjen rad, dok je druga prekinula rad zbog negodovanja mještana", kazala nam je glasnogovornica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS Vildana Brdarić.

18 prekršaja ove godine

Sarajevski veterinarski inspektori su u 2017. godini zabranili rad sedam skloništa na području KS zbog neposjedovanja dozvola nadležnih općinskih organa, kao i neispunjavanja drugih uslova propisanih za ovu vrstu objekta. U dva slučaja su zabranili i uzgoj kućnih ljubimaca zbog neregistrovanog rada.

"U skladu sa Zakonom o veterinarstvu, nelegalan i neregistrovan rad kažnjava se sa minimalno 430 KM za fizičke, odnosno 4.350 KM za pravne osobe. U ovoj godini izdato je 18 prekršajnih naloga s iznosom novčanih kazni od 7.580 KM. Još nekoliko inspekcijskih postupaka je u toku", rekla je Brdarić.

Komentar s Veterinarskog fakulteta u Sarajevu na slobodnu i nelegalnu šetnju vlasnika s medvjedima nismo dobili. Pokušali smo dobiti i komentar nevladinog sektora, ali naša potraga je zaustavljena kada nam je predsjednica Udruženja Av-Mau Amela Turalić rekla kako u BiH ne postoji nijedno udruženje koje se bavi zaštitom divljih životinja.

I tako, dok se Braco i njemu slični s malim medvjedima šetaju centrom glavnog grada BiH, izostaje reakcija nadležnih, ali ne i prolaznika koji su oduševljeno dijelili fotografije po društvenim mrežama sa životinjom čija vrsta je ugrožena u BiH već godinama.