Poražavajući rezultati
0

Nijedan segment Platforme izbjeglica nije implementiran

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Rezultati Platforme izbjeglica, raseljenih osoba i povratnika 2006- 2010. koju su 2006. potpisale 23 političke partije su poražavajući.

Naime, Unija za održivi povratak i integracije u BiH provela je anketu o ostvarenim rezultatima koji su pokazali da nijedan segment ove platforme nije implementiran do kraja.

Primjera radi platforma je podrazumijevala da do ove godine bude izgrađeno 40.000 stambenih jedinica, a taj broj je samo 3.800, što znači da nije ostvareno ni 10 posto od predviđenog.

Jedan dio platforme bilo je i zapošljavanje 100.000 povratnika, međutim, kako je kazala predsjendica Unije Mirhunisa Zukić, zabilježen je samo jedan posto zaposlenih povratnika.

Anketa je provedena u 304 mjesne zajednice, 65 općina, 98 nevladinih organizacija, 15 političkih partija i na pojedinačnim primjerima raseljenih osoba.

Usvojena platforma obuhvatala je provođenje Aneksa IV, V i VI dejtonskog ustava, zaustavljanje korupcije u oblasti rekonstrukcije obnove stambenih jedinica, implementaciju ustavnih amandmana o konstitutivnosti naroda, donošenje zakona o socijalno-stambenoj zaštiti na nivou BiH, uvođenje ministarstva za dijasporu BiH, izmjena Zakona o državljanstvu, završavanje reforme obrazovnog sistema BiH kao i uvođenje izborne jedinice za dijasporu.

Ova analiza bit će predstavljena povratnicima i raseljenim osobama i to na način da će članovi Unije od 22. do 30. septembra obići 29 gradova ili 85 mjesnih zajednica i prezentirati rezultate ostvarene platforme.

Ujedno organizirat će 25. septembra okupljane ovih osoba, koje čine veliki birački potencijal, i to u 12 sati kada će ih pozvati da izađu na oktobarske izbore.

"Usprkos tome što političke partije koje su se obavezale da će implementirati ovu platformu to nisu učinile mora se smoći snage da se izađe na izbore jer su samo tako povratnici odgovorni za svoju budućnost", kazala je Zukić.

U okviru ovih aktivnosti upitat će političke partije, koje su u svoje izborne platforme stavile rješavanje ovih problema, na koji će ih način riješiti i kako osigurati finansijska sredstva.

Zukić je objasnila da iako je, po postojećem dejtonskom ustavu, UNHCR institucija koja će se baviti održivim povratkom, oni su izašli iz toga i prepustili sve domaćim vlastima. UNHCR trenutno samo prati provođenje revidirane strategije povratka koju je osvojio državni parlament.

Tranutno 7.000 osoba još živi u kolektivnim centrima, ali taj podatak nije potpuno tačan budući da neke osobe kojima se obnovi kuća ne vraćaju se tamo jer ili nemaju struje ili je daleko škola itd.