Mirhunisa Zukić
0

Poražavajuće provođenje platforme izbjeglica

SRNA
Mirhunisa Zukić (Foto: RFE)
Mirhunisa Zukić (Foto: RFE)
Predsjednik Unije za održivi povratak i integracije u BiH Mirhunisa Zukić ocijenila je danas da su poražavajući rezultati provođenja platforme izbjeglica, raseljenih lica i povratnika, koje su potpisale 23 političke partije iz BiH.

"Unija je provela anketu o ostvarenim rezultatima, koji su pokazali da nijedan segment ove platforme nije proveden do kraja. Platforma je podrazumijevala da do ove godine bude izgrađeno 40.000 stambenih jednica, a taj broj je samo 3.800, što znači da nije ostvareno ni 10 odsto", rekla je Zukićeva Srni.

Ona je dodala da je platformom predviđeno zapošljavanje 100.000 povratnika, ali je zaposlen samo jedan posto.

"Usvojena platforma obuhvatala je provođenje ankesa četiri, pet i šest Dejtonskog mirovnog sporazuma, zaustavljanje korupcije u oblasti rekonstrukcije i obnove stambenih jednica, provođenje amandmana o konstitutivnosti naroda, donošenje zakona o socijalno-stambenoj zaštiti na nivou BiH i završavanje reforme obrazovnog sistema", dodala je Zukićeva.

Ona je pojasnila da je prema Dejtonskom mirovnom sporazumu UNHCR institucija koja se bavi održivim povratkom, ali da je "izašla iz toga" i sve presputila domaćim vlastima.

"UNHCR trenutno prati provođenje revidirane strategije povratka, koju je usvojila Parlamentarna skupština BiH. Trenutno 7.000 lica u BiH još živi u kolektivnim centrima, ali taj podatak nije potpuno tačan, budući da se neka lica kojima se obnovi kuća ne vraćaju, jer nemaju struje ili je škola daleko", rekla je Zukićeva.

Platformu izbjeglica, raseljenih lica i povratnika 2006. godine potpisale su 23 političke partije iz BiH.