{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nije usvojen amandman kojim se Banja Luka proglašava glavnim gradom RS-a

S
26.4.2012. u 16:59
0
10
Nije usvojen amandman kojim se Banja Luka proglašava glavnim gradom RS-a
0
Nije usvojen amandman kojim se Banja Luka proglašava glavnim gradom RS-a
Banja Luka
Vijeće naroda Republike Srpske nije danas na posebnoj sjednici prihvatilo amandmane na ustav RS-a, među kojima je i onaj koji se odnosi na glavni grad tog entiteta.
Predsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske Momir Malić istakao je da je protiv svih amandmana bio dio Kluba Bošnjaka, odnosno delegati iz SDA, dok je za delegate iz SDP-a BiH bila prihvatljiva većina od predloženih 29 amandmana na ustav Srpske.

"Do početka današnje sjednice imali smo stav Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske da je sporno sedam amandmana, među kojima i onaj koji se odnosi na glavni grad RS-a. Međutim, delegati iz SDA su promijenili mišljenje i bili su protiv svih amandmana", rekao je Malić novinarima nakon posebne sjednice.

Prema njegovim riječima, Odbor za ustavna pitanja Narodne skupštine RS-a i drugi legitimni subjekti mogu u roku od tri mjeseca pokrenuti promjene Ustava Republike Srpske.

"Stav SDA i SDP-a BiH je različit, prije svega, zbog ukupnih odnosa ove dvije stranke na nivou BiH, odnosno pitanja usvajanja budžeta na državnom nivou", dodao je Malić.

On je naveo da je posebna sjednica Vijeća naroda RS-a održana, jer se na usvajanje amandmana na Ustav RS-a u ovoj instituciji čeka tri godine.

Potpredsjedavajući Vijeća naroda RS-a iz reda bošnjačkog naroda Mirsad Đapo ocijenio je da procedura usvajanja amandmana na Ustav Republike Srpske traje dugo.

"Ono što je SDP BiH opredijelilo da na današnjoj sjednici prihvati većinu amandmana je to što će se njima popraviti kvalitet življenja na prostoru RS-a i što bi se na evropskom putu BiH uspostavili standardi u određene oblasti", rekao je Đapo, napomenuvši da je i za SDP BiH bio neprihvatljiv amandman koji se odnosi na glavni grad Srpske.

On je podsjetio da je SDA učestvovala u izradi amandmana na Ustav Republike Srpske i da je njihovo odbijanje "način gledanja SDA na sadašnju političku situaciju".

Potpredsjedavajući Vijeća naroda RS-a iz reda hrvatskog naroda Zoran Lipovac istakao je da je Klub Hrvata podržao sve amandamne na Ustav Srpske.

"Mislim da je najveća šteta što nije usvojen amandman koji se odnosi na glavni grad RS-a, jer je ponuđeno rješenje bilo više nego zadovoljavajuće za građane hrvatske i bošnjačke nacionalnosti", rekao je Lipovac.

Predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a Mujo Hadžiomerović kaže da ponuđeni amandmani na Ustav RS-a nisu bili prihvatljivi i da je potrebna ozbiljna rasprava o izmjenama ustava na nivou BiH i u Republici Srpskoj.

"Potrebno je voditi računa da ne dođe do asimetričnih rješenja u ustavima entiteta Republike Srpske i Federacije BiH u odnosu na Dejtonski mirovni sporazum", rekao je Hadžiomerović.

Na dnevnom redu sjednice bili su amandmani kojima se, između ostalog, ukida smrtna kazna, Banja Luka ustavno promoviše u glavni grad RS-a, jedan broj amandmana odnosi se i na ljudska prava i slobode, usklađivanje sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama i sa Konvencijom o pravima djeteta. Reguliše se i oblast koja se odnosi na lokalnu samoupravu i prenos nadležnosti sa entiteta na nivo BiH.

Vijeće naroda Republike Srpske verifikovalo je danas mandat delegata iz reda bošnjačkog naroda Izeta Bande.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: