BiH
0

Iz Ustava RS-a briše se smrtna kazna?

FENA
Vanredna sjednica Vijeća naroda Republike Srpske (RS) na kojoj će se pojedinačno glasati o amandmanima na Ustav RS-a, na čiju verifikaciju se čeka od 2009., zakazana je za 26.april.

Iako su amandmani u Narodnoj skupštini RS-a usvojeni u paketu još prije više od tri godine, bez saglasnosti svih klubova u Vijeću naroda RS-a oni nisu mogli stupiti na snagu.

Predsjedavajući Vijeća Momir Malić kazao je nakon današnje sjednice Kolegija tog zakonodavnog tijela da očekuje da će veći broj amandmana, od ukupno 29, dobiti podršku svih klubova delegata, posebno jer nije sporan ni onaj koji govori o ukidanju smrtne kazne, koja jedino još postoji u Ustavu RS-a.

U “paketu” amandmana na Ustav RS-a za Klub Bošnjaka Vijeća naroda RS-a je od ranije bio sporan onaj koji govori o Banjoj Luci kao glavnom gradu i statusu tog grada, jer nije prihvaćen njihov zahtjev da bude dodat i član koji govori i o zastupljenosti konstitutivnih naroda u organima vlasti u tom gradu.

Za bošnjački Klub nije sporno pitanje glavnog grada u RS-u, nego organizacije gradske skupštine, te je prethodni saziv Vijeća naroda tražio da se to riješi na način da se precizno odredi zastupljenost najmanje 20 posto svih konstitutivnih naroda u tim organima vlasti ili onako kako je predviđeno po popisu iz 1991. godine.

Malić je u izjavi novinarima napomenuo da je izmijenjen poslovnik Vijeća naroda RS-a i da je sada moguće pojedinačno razmatrati svaki od amandmana, ukoliko su taj i još nekoliko amandmana i dalje sporni.

Jedan broj amandmana odnosi se i na ljudska prava i slobode, usklađivanje s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i slobodama i s Konvencijom o pravima djeteta, zatim se regulira oblast koja se odnosi na lokalnu samoupravu i prijenos nadležnosti s entiteta na nivo BiH, jer to u postojećem Ustavu nije bilo regulirano.

Kroz izmjenu ili dopunu ukupno 29 članova u sedam poglavlja entitetskog Ustava trebalo bi da se mijenjaju i odredbe koje govore o susjedima BiH, odnosno briše se sintagma SR Jugoslavija i dodaje Srbija s kojom RS ima specijalne i paralelne veze.

Jedna od novih amandmana nedavno je usvojen u Narodnoj skupštini RS-a i odnosi se na broj potpredsjednika Narodne skupštine RS-a, kojih je sada ukupno troje.

Na sjednici Vijeća naroda trebalo bi da bude verifikovan i mandat delegata u Klubu Bošnjaka Izetu Bandi, umjesto preminulog Fadila Banjanovića.