{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nije usaglašen zakon o Ustavnom sudu

S
21.9.2011. u 20:24
0
0
Nije usaglašen zakon o Ustavnom sudu
0
Nije usaglašen zakon o Ustavnom sudu
Momir Malić
Zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine Republike Srpske (RS) nije postigla sasglasnost o zakonu o Ustavnom sudu, na koji je Klub Bošnjaka uložio četiri amandmana, pa zakon ide na razmatranje u Ustavnom sudu RS.
"U toku sjednice Klub Bošnjaka odustao je od prvog amandmana, a ostala tri amandamana nisu usaglašena i time zakon nije stupio na snagu i ide na razmatranje na Ustavni sud RS", rekao je novinarima predsjedavajući zajedničke komisije Vijeća naroda i Narodne skupštine RS Momir Malić nakon sjednice.

On je naveo da je riječ o amandmanima kojima se tražilo da predsjednik Ustavnog suda ne može biti biran više od jednog mandata, potom da se u zakonu o Ustavnom sudu koji je usvajan utvrdi da Ustavni sud u roku od sedam dana po prijemu dokumenta iz Vijeća naroda mora ocijeniti da li je zahtjev prihvatljiv.

Malić je dodao da je bilo riječi i o tome da se obaveže da Ustavni sud da u roku od dva mjeseca od dana stupanja na snagu ovog zakona usaglasi svoj poslovnik sa zakonom o Ustavnom sudu.

Nijedan od sedam amandmana Kluba Bošnjaka na set zakona iz oblasti obrazovanja, na današnjoj sjednici zajedničke komisije nije prihvaćen.

"Radilo se uglavnom o zahtjevu Kluba Bošnjaka da se kod izbora nastavnika u srednjim i osnovnim školama, agencije kod visokog obrazovanja i izbora direktora u srednjim i osnovnim školama zahtijeva da ti organi odražavaju nacionalni sastav stanovništva", precizirao je Malić.

Što se tiče zakona o Sudskoj policiji, na koji su bila uložena dva amandana iz Kluba Hrvata, oba su usaglašena.

Usaglašen je i Zakon o državnim stanovima na kojima ne postoji stanarsko pravo i zakon stupa na snagu. Na ovaj zakon amandamane je uložio Klub Bošnjaka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: