{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Nije usaglašen zakon o Ustavnom sudu

S
21.9.2011. u 20:24
0
0
Nije usaglašen zakon o Ustavnom sudu
0
Nije usaglašen zakon o Ustavnom sudu
Momir Malić
Zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine Republike Srpske (RS) nije postigla sasglasnost o zakonu o Ustavnom sudu, na koji je Klub Bošnjaka uložio četiri amandmana, pa zakon ide na razmatranje u Ustavnom sudu RS.
"U toku sjednice Klub Bošnjaka odustao je od prvog amandmana, a ostala tri amandamana nisu usaglašena i time zakon nije stupio na snagu i ide na razmatranje na Ustavni sud RS", rekao je novinarima predsjedavajući zajedničke komisije Vijeća naroda i Narodne skupštine RS Momir Malić nakon sjednice.

On je naveo da je riječ o amandmanima kojima se tražilo da predsjednik Ustavnog suda ne može biti biran više od jednog mandata, potom da se u zakonu o Ustavnom sudu koji je usvajan utvrdi da Ustavni sud u roku od sedam dana po prijemu dokumenta iz Vijeća naroda mora ocijeniti da li je zahtjev prihvatljiv.

Malić je dodao da je bilo riječi i o tome da se obaveže da Ustavni sud da u roku od dva mjeseca od dana stupanja na snagu ovog zakona usaglasi svoj poslovnik sa zakonom o Ustavnom sudu.

Nijedan od sedam amandmana Kluba Bošnjaka na set zakona iz oblasti obrazovanja, na današnjoj sjednici zajedničke komisije nije prihvaćen.

"Radilo se uglavnom o zahtjevu Kluba Bošnjaka da se kod izbora nastavnika u srednjim i osnovnim školama, agencije kod visokog obrazovanja i izbora direktora u srednjim i osnovnim školama zahtijeva da ti organi odražavaju nacionalni sastav stanovništva", precizirao je Malić.

Što se tiče zakona o Sudskoj policiji, na koji su bila uložena dva amandana iz Kluba Hrvata, oba su usaglašena.

Usaglašen je i Zakon o državnim stanovima na kojima ne postoji stanarsko pravo i zakon stupa na snagu. Na ovaj zakon amandamane je uložio Klub Bošnjaka.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: