{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Ustavni sud RS
/
Ustavni sud RS: Nisu prihvatljivi zahtjevi Kluba Bošnjaka

S
3.10.2011. u 12:16
0
4
Ustavni sud RS: Nisu prihvatljivi zahtjevi Kluba Bošnjaka
0
Ustavni sud RS: Nisu prihvatljivi zahtjevi Kluba Bošnjaka
Ustavni sud RS
Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske odlučilo je danas da nisu prihvatljivi zahtjevi Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske koji se odnose na Zakon o Ustavnom sudu Republike Srpske, te zakone o izmjenama i dopunama zakona o osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju.
Vijeće je utvrdilo da u svim ovim slučajevima Klub Bošnjaka, uz zahtjev za pokretanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa, nije dostavio njegovo obrazloženje, nego je dostavljeno obrazloženje amandmana i zakonodavne procedure, rekao je novinarima predsjednik Ustavnog suda Republike Srpske Mirko Zovko.

On je naglasio da u tim zahtjevima nije istaknuta ni naznaka osnovne povrede vitalnog nacionalnog interesa.

Zovko je rekao je da Vijeća odlučivalo o prihvatljivosti ovih zahtjeva Kluba Bošnjaka, odnosno o postojanju uslova za meritorno raspravljanje i odlučivanje o pitanju da li je osporenim zakonima povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda.

"S obzirom da nedostavljanjem obrazloženja zahtjeva sa naznakom povrede vitalnog nacionalnog interesa nisu ispunjeni uslovi za njihovu dopustivost koji su određeni Poslovnikom o radu Ustavnog suda RS, odlučeno je da nisu prihvatljivi zahtjevi Kluba delegata bošnjačkog naroda", dodao je Zvoko.

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske krajem jula pokrenuo je postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa na ova četiri zakona koje je Narodna skupština usvojila 26. jula.

Ovaj klub insistira na potpunoj harmonizaciji zakona o osnovnom, srednjem i visokom obrazovanju na nivou BiH, uz napomenu da nije prošao amandman Kluba poslanika SDA i SDP u Narodnoj skupštini na Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovnom obrazovanju o načinu upotrebe jezika konstitutivnih naroda.

Iz Kluba je tada saopšteno, da na osnovu Analize provođenja kriterijuma za školske nazive i obilježja koju je uradila Fondacija lokalne demokratije 2008. godine - od 864 škole u Republici Srpskoj 220 ne zadovoljava kriterijume za nazive škola, 351 ne zadovoljava kriterijume za simbole škola, a 407 ima upitnost kriterijuma za školske manifestacije.

Klub Bošnjaka pokrenuo je postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o Ustavnom sudu u cijelosti jer nisu prihvaćeni amandmani Kluba poslanika SDA-SDP BiH i zato što nije razmatrana inicijativa koja se odnosi na neusklađenost Poslovnika Ustavnog suda RS sa ranijim Zakonom o Ustavnom sudu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: