BiH mora hitno dobiti VM
0

Nije ukinuta supervizija za Distrikt Brčko

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Ukoliko Bosna i Hercegovina želi da ostvari vidljiv napredak u 2012., potrebno je hitno formirati novo Vijeće ministara BiH, jedan je od zaključaka sjednice Vijeća za implementaciju mira (PIC) koje je jučer i danas zasjedalo u Sarajevu.

Članovi Vijeća saglasni su da neformiranje Vijeća ministara podriva BiH u svakom smislu. Podsjetili su da je ova situacija već dovela do snižavanja kreditnog rejtinga BiH, a što može imati velike posljedice za građane BiH.

Na konferenciji za novinare održanoj po završetku sjednice, visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko ponovio je da je odgovornost za ovakvo stanje na političarima u BiH, a da će međunarodna zajednica učiniti sve da im pomogne u pronalaženju rješenja za probleme.

"Jedna od tema bila je i fiskalna stabilnost BiH i zaključeno je da su političke opstrukcije spriječile rad fiskalnog vijeća. Razgovarano je i o ispunjavanju programa 5+2 te zaključeno da, nažalost, nije postignut napredak po ovom pitanju", rekao je Inzko.

Vijeće za implementaciju mira pozdravilo je napredak u procesu uništavanja municije te istaklo da ga je potrebno i ubrzati.

Implementacija Strategije za procesuiranje ratnih zločina i dalje je razlog zabrinutosti međunarodne zajednice, a Vijeće je pozdravilo dolazak specijalnog predstavnika za BiH Petera Sorensena kao i odličnu suradnju OHR-a i EUSR-a.

Kada je u pitanju Distrikt Brčko, supervizor za Brčko Roderick Moore istakao je da odluka o ukidanju supervizije danas nije donesena.

"Vijeće nije donijelo odluku o ukidanju supervizije i ona ostaje nepromijenjena. Ipak, Vijeće za implementaciju mira je zaključilo da je mapa koju je predložila Vlada RS-a korak naprijed", rekao je Moore.

Riječ je o mapi koju je Vlada RS-a usvojila 1. decembra, a po kojoj granica RS-a unutar Brčko Distrikta i formalno više ne postoji, a čime je, smatra Vlada RS-a, potvrđena Arbitražna odluka o Brčkom o tome da je Brčko Distrikt u zajedničkom vlasništvu dva entiteta.

Time je, tvrdi Vlada RS-a, uklonjen i posljednji uvjet za zatvaranje supervizije.

Moore je istakao da će u narednim danima i mjesecima biti intenzivirane konsultacije i razgovori o ukidanju supervizije za Brčko, ali i da postoji mogućnost da u Brčkom, i nakon ukidanja supervizije, nastavi djelovati Arbitražno vijeće.

"Ovaj korak RS-a otvorio je mogućnost za razgovore", rekao je Moore.

Od članica Vijeća za implementaciju mira, Turska je izrazila rezervu kada je u pitanju ukidanje supervizije.

Naredna sjednica Vijeća bit će održana u maju 2012. godine.