BiH
0

Dodik: Ne pristajemo na nametanja rješenja o VM

FENA
Milorad Dodik (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Milorad Dodik (Foto: G. Kec/Sarajevo-x.com)
Predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik izjavio je u utorak da Vijeće ministara BiH treba da bude izabrano isključivo na način koji je predviđen Ustavom i na osnovu parlamentranih izbora, te da to nije pitanje za visokog predstavnika.

Komentirajući sjednicu Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) u BiH, on je kazao da RS neće pristati na nametnuta rješenja u BiH.

Ponovio je i da je OHR trebalo da bude zatvoren.

"Očigledno je da su pitanja koja se nametnuta u Sarajevu od Bošnjaka dominantna u odlukama PIC-a da ne donese odluku o zatvaranju supervizije u Brčko Distriktu. To govori o tome da su uglavnom neozbiljni kada dolaze ovdje i traže određena rješenja", naveo je Dodik. Dodao je da je "supervizor došao kada su ispunjena tri važna uslova i kada je pojašnjeno sve, ali se ne ukida supervizija, već se na vještački način zadržava međunarodno prisustvo".

"To govori o samovolji određenih ljudi, a ne činjenicama", ustvrdio je on.

Dodik je naveo da je usvajanje budžeta BiH stvar dogovora u nadležnim institucijama, te odbacuje moguće interevencije o tom pitanju od visokog predstvanika.

RS želi, kako kaže, da budžet bude usvojen, a ukoliko dođe do nametanja od visokog predstavnika uslijedit će određene mjere.

U te mjere, naveo je, spadaju povlačenje saglasnosti RS-a za indirektne poreze te da se formira služba koja bi na prostoru RS-a obavljala poslove koje sada radi Uprava za indirektno oporezivanje BiH.