BiH
0

Nije podržan Prijedlog zakona o zabrani odjeće koja onemogućava identifikaciju

FENA
Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku Parlamentarne skupštine BiH nije na današnjoj sjednici prihvatila principe Prijedloga zakona o zabrani nošenja odjeće koja onemogućava identifikaciju, čiji je predlagač Poslanički klub SNSD-a.

Ovo je bilo treći put da je Komisija raspravljala o ovom zakonskom prijedlogu, a za ovu sjednicu zatražena su mišljenja nadležnih sigurnosnih agencija.

Međutim, članovi Komisije su ta mišljenja uglavnom ocijenili kao površna ili "bez svhe i smisla", kazala je Alma Čolo. Naprimjer, Ministarstvo sigurnosti BiH i SIPA nisu imali određeno mišljenje, a Granična policija nije imala primjedbi. Ivo Miro Jović je posebno ukazao na "apsurdnu situaciju" da je od Federalnog ministarstva unutarnjih poslova dobio odgovor da Komisija razmotri da li je zakon u skladu s Ustavom BiH.

U raspravi pred izjašnjavanje su Drago Ljubičić i Milorad Živković zastupali stav da je pravo na sigurnost jedno od temeljnih ljudskih prava, dok je, naprimjer, Adem Ibrahimpašić rekao da ne može braniti nikome da nosi nikab i oblači se kako hoće, ali da ne bi dozvolio da to rade članovi njegove porodice. I Azra Alajbegović je zastupala stav da predloženi zakon predstavlja kršenje ljudskih prava.

Alma Čolo je ukazala da dva dokumenta koja je usvojila Parlamentarna skupština Vijeća Evrope, a koja ni nakon službenog zahtjeva nisu prevedena za potrebe Komisije, preporučuju da se ne uspostavlja potpuna zabrana nošenja nikaba, te da se tim ženama osiguraju jednake mogućnosti za školovanje i zapošljavanje. Izuzeci su preporučeni samo u slučaju kada javna funkcija zahtijeva vjersku neutralnost ili kada obavljanje posla zahtijeva otkrivenost lica.

Na kraju su zakonski prijedlog podržali Ljubičić i Živković, Ivo Miro Jović i Mirjana Malić su bili uzdržani, dok su protiv bili Čolo, Alajbegović, Ibrahimpašić i predsjedavajuća Komisije Lejla Klokić.

Ivo Miro Jović je novinarima nakon sjednice izjavio da ovaj zakon dosta zadire u ljudska prava, u duhovnost i religioznost čovjeka, a s treće strane u sigurnost.

  • Kad bi bilo korektnog odnosa svih institucija, pa i u prijedlogu ovoga zakona, moguće je naći simbiozu svih ovih čimbenika i da izađemo iz ove situacije da imamo jedan kvalitetan zakon koji bi zaštitio ljudska prava i duhovnost, ali i doprinio sigurnosti zemlje, rekao je on.

Milorad Živković smatra da je Komisija za ljudska prava malo izašla iz svog mandata i da je raspravljala o stvarima koje nisu bile tema ovog zakona, a da će pravu sliku o tome šta da se radi s ovim zakonom dati parlamentarna rasprava u srijedu.

Inače, danas prijepodne je grupa žena koje pokrivaju lica nikabom protestirala na platou ispred zgrade institucija Bosne i Hercegovine protiv donošenja ovog zakona, koji bi u praksi zabranio nošenje nikaba u BiH.

Žene koje nose nikab su govorile da to za njih znači mnogo više od načina odijevanja, da je u pitanju prakticiranje vlastitih vjerskih sloboda i načina života te ljudskih prava kojih se nipošto ne žele odreći.

Inicijativu SNSD-a ove žene smatraju provokacijom s političkom pozadinom u državnom parlamentu, fašizmom i pokušajem satanizacije žena muslimanki pokrivenih zarom.