Protest protiv prijedloga SNSD-a
0

"Nećemo odustati od nikaba, ne tjerajte nas da kršimo zakone!"

Sarajevo-x.com
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Nekoliko desetina žena koje nose nikab, ali i žena i muškaraca koji ih podržavaju, protestvovali su danas ispred Parlamenta BiH protiv usvajanja "zakona o zabrani nošenja odjeće koja onemogućava identifikaciju".

"Mi volimo ovu zemlju i poštujemo zakone. Zabranom nikaba osudili biste nas na izloaciju, ne bismo mogli izaći u trgovinu, izaći u park da se igramo sa djecom, i tako nam uskratili i pravo na kretanje jer, nemamo novca da plaćamo kazne, a od nikaba nikada nećemo odustati. Ne tjerajte nas da kršimo zakone zemlje koju volimo", stoji u obraćanju bh. parlamentarcima koje je pročitano na protestnom okupljanju.

U pismu su žene potpisane kao "Muslimanke BiH" parlamentarcim poručile da ne glasaju za "zakon koji diskriminira one koji se drugačije oblače ili drugačije izgledaju", te da "ne pristanu na prijedloge agresora koji dolaze iz genocidne tvorevine".

Prijedlog pomenutog zakona skinut je sa dnevnog reda na zahtjev Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku koja bi prijedlog poslanika SNSD-a trebala razmatrati i na današnjem zasjedanju.