PSBiH
0

Nije podržan Prijedlog zakona o zabrani negiranja genocida

FENA
Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku PSBiH na današnjoj sjednici ponovno nije podržala principe Prijedloga zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, zločina genocida i zločina protiv čovječnosti, čiji su predlagači poslanici Azra Hadžiahmetović i Beriz Belkić.

Protiv predloženog zakona i ovaj put su glasali članovi komisije iz Republike Srpske.

Zajednička komisija je i ranije, nekoliko puta, razmatrala predloženi zakon i davala negativno mišljenje o njemu, ali Predstavnički dom nije prihvatao to negativno mišljenje i vraćao je predloženi zakon komisiji na ponovno razmatranje.

Jedan od predlagača zakona Beriz Belkić je nakon sjednice komisije kazao Feni da je doživio ljudsko razočarenje.

"Bio sam apsolutno spreman za sve varijante, pa ako ne poseban, da idemo na izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH, potpuno svjestan da se represivnim mjerama stvari ne mogu dokraja promijeniti. Ali ovo bi bio jedan doprinos procesu da se u sistemu vrijednosti kod našeg prosječnog čovjeka kojeg smo zatrovali, da se razbistre stvari da je zločin-zločin, da je holokaust-holokaust, da nije prihvatljiv itd.", kazao je Belkić.

Dodao je da bi to bilo dobro za budućnost ove zemlje.

"Ljudi koji vjeruju da ovo treba raditi sigurno će i dalje raditi na ovome, tražiti načina, ali sam kao čovjek razočaran i iznenađen nespremnošću da se upustimo u jedan potpuno čist posao, posao koji nikome ne nanosi štetu", kazao je Belkić.

Zajednička komisija danas nije podržala Godišnji izvještaj Institucije ombudsmena o pojavama diskriminacije u BiH za 2011. godinu, a protiv izvještaja su glasali članovi komisije iz RS-a.