SBiH i Demokratski blok
0

FOTO / "Nije ovo sukob Srba, Hrvata i Bošnjaka već lidera koji ne vode računa o narodu"

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Stranka za BiH (SBiH) i stranke-potpisnice "Demokratskog bloka" koji čine SDUBiH, LDSBiH, Stranka penzionera BiH i Evropska ekološka stranka - E-5, upozorili su danas da niko ne smije biti iznad Ustava i zakona.
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Poručili su u osvrtu na aktuelnu političku situaciju u BiH, te posebno na stanje oko (ne)formiranja vlasti, da je politiku pritisaka i isključivosti neophodno eliminirati iz svakodnevne prakse u korist dijaloga i spremnosti na kompromis.

Predsjednik SBiH Haris Silajdžić istaknuo je na zajedničkoj pres-konferenciji u Sarajevu da "vladavina prava" u BiH ne smije biti ugrožena, te pozvao sve aktere političke scene u BiH - pozicije i opozicije da se angažiraju na prevazilaženju svojevrsne pat-pozicije i suzdrže od prijetnji i pritisaka, a sve na dobrobit bh. naroda i građana i u korist teško stečenog mira u BiH.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Kazao je kako niko nema pravo da dovodi u pitanje kontinuitet BiH, koji je zagarantovan Daytonskim sporazumom, podsjećajući na izvore političke krize koji se ogledaju u pogrešnom pristupu - privatizaciji na entitetskom nivou, osporavanju jasnih stavova u pogledu državne imovine...

Odgovarajući na novinarske upite u vezi s aktuelnom situacijom, Silajdžić je kazao kako čudi ponašanje međunarodne zajednice koja insistira na dogovaranju oko onog što je u Daytonu već dogovoreno, ocjenivši kako je onda riječ o ad-hoc, a ne ustavnim rješenjima, podsjećajući da istrajavanje na vladavini prava predstavlja temeljni postulat međunarodnog angažmana.

Lider SZBiH kazao je da je ta stranka prevashodno opredijeljenja za djelovanje iz opozicije, te da će podržati sva dobra rješenja za BiH i razrješavanje složene političke situacije.

Na neodrživost trenutnog stanja u kojem su građani BiH taoci različitih ambicija i sujeta političkih lidera ukazali su i lideri SDUBiH, SPU BiH i LDS-a BiH - Nermin Pećanac, Mehmed Nurkanović i Bojan Zec-Filipović, upozoravajući na negativne ekonomske i socijalne implikacije zastoja u formiranju vlasti, konkretno na punjenje budžeta, te na proces približavanja euroatlantskim integracijama.

Slično stanovište dijele i potpredsjednik SDUBiH Miro Lazović, potpredsjednici SBiH Beriz Belkić i Safet Halilović, kao i član Predsjedništva te stranke Spomenka Mičić, koji su, također, pozvali, na poštivanje Ustava i zakona, potcrtavajući spremnost za odbranu temeljnih principa vladavine prava.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Rečeno je da "na sceni" nije sukob između Srba, Bošnjaka i Hrvata, nego "sukob između političkih lidera koji ne vode računa o narodu, nego im narod treba isključivo za ostvarivanje ličnih ambicija".

Konstatirano je, također, da ukoliko i nakon očitovanja nadležnih pravosudnih institucija izostane odgovarajuće ponašanje aktera u vlasti, treba pristupiti raspisivanju vanrednih izbora u BiH.

U kontekstu aktuelne političke situacije, zaključeno je da dokument "Strategija očuvanja jačanja odnosa matične države i dijaspore matične države i Srba u regionu" koji je usvojila Vlada R Srbije predstavlja novi pokušaj miješanja u unutarnje stvari naše zemlje i primjer kršenja Daytonskog sporazuma.

Radi se o dokumentu u kojem se, među ostalim, bh. entitet Republika Srpska označava kao jedan od nacionalnih i spoljnopolitičkih prioriteta R Srbije, pri čemu se Ministarstvo spoljnih poslova ove zemlje zadužuje da diplomatski podrži zaštitu prava RS-a.