Skupština dioničara
0

Nije izglasana smjena Nadzornog odbora Bosnalijeka

FENA
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Arhiv/Klix.ba
Na ponovljenoj Skupštini dioničara Bosnalijeka, koju je sazvalo Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH, a koja je održana danas u sjedištu kompanije, nije prihvaćena odluka o razrješenju aktuelnog Nadzornog odbora s Veljkom Trivunom na čelu.

Protiv smjene Nadzornog odbora je glasalo 52 posto, za smjenu, na kojoj insistira Federalna vlada 46 posto dioničara, dok je dva posto listića bilo nevažećih.

Skupoština je trajala više od deset sati, a najviše vremena je utrošeno na podjelu, razvrstavanje i brojanje glasačkih listića.

Tokom sjednice, koja je protekla u nervoznoj atmosferi, izneseni su prigovori na organizaciju Skupštine, te zakonitost predložene odluke o razrješenju cjelokupnog Nadzornog odbora društva.

Punomoćnik malih dioničara Elvira Radeljaš je kazala da je predložena odluka o razrješenju u suprotnosti s odredbama Zakona o privrednim društvima i Statuta Bosnalijeka.

"Skupština se o razrješenju i imenovanju Nadzornog odbora izjašnjava isključivo pojedinačno, tj. poimenično, a Vlada predlaže ‘u paketu’ što je u suprotnosti sa propisima", kazala je Radeljaš.

Ona je dodala da članovima Nadzornog odbora mandat ističe 7. jula, odnosno za 20 dana, te da Skupština nezakonito i neosnovano traži njihovo razrješenje.

Predsjednik Nadzornog odbora Bosnalijeka Veljko Trivun postavio je pitanje velikog broja punomoći dodajući da ih određen broj nedostaje, a u što su, prema njegovim riječima, izrazili sumnju čak i članovi Odbora za glasanje.

Trivun je kazao da kompanija Bosnalijek 12 godina posluje pozitivno, ali mali dioničari tvrde da od toga nisu imali nikakve koristi.

"Neshvaćanje vlasništva dovelo je do ove Skupštine. Menadžment i Nadzorni odbor Bosnalijeka nisu shvatali da je ovo vlasništvo dioničara, među kojima je i Vlada FBiH kao najveći pojedinačni vlasnik", kazao je Halil Čengić, dioničar Bosnalijeka.

Sekretar Bosnalijeka Meliha Begović u svom prigovoru istakla da glasački listići nisu ovjereni pečatom Bosnalijeka te da ju je Ministarstvo energije, rudarstva i industrije obavijestilo da njena ovlaštenja sekretara za ovu Skupštinu ne postoje mada je ona odgovorna za zakonitost bez obzira ko saziva Skupštinu.

Predsjedavajući Skupštine Edin Bandić je konstatovao da se nakon ovakvog ishoda glasanja nisu stekli uslovi za razmatranje preostale tačke dnevnog reda koja se odnosila na imenovanje novog nadzornog odbora čime je završena vanredna sjednica Skupštine dioničara Bosnalijeka.