BiH
0

Nikšić: Sljedeća Skupština Bosnalijeka u zakonskom roku

FENA
Nermin Nikšić
Nermin Nikšić
Federalni premijer Nermin Nikšić potvrdio je danas da će sljedeća Skupština dioničara Bosnalijeka biti zakazana u zakonskom roku.

Komentarišući subotnje odgađanje Skupštine Bosnalijeka zbog nedostatka kvoruma za rad i odlučivanje, Nikšić je kazao da se takav scenarij mogao očekivati.

"Ipak, čini mi se da je pozitivno da je značajan broj malih dioničara prepoznao činjenicu da ljudi koji trenutno 'vladaju' Bosnalijekom novcem koji su izvukli od te kompanije, žele da kupe od njih ovlaštenja i da imaju ovlaštenja na Skupštini“, izjavio je Nikšić.

Bilo je malo vjerovatno da će vanredna Skupština dioničara Bosnalijeka u subotu imati kvorum da bi na njoj bila provedena smjena Nadzornog odbora, a potom i Uprave ove farmaceutske kompanije.

Tada je konstatovano da od 60 posto dioničara, koliko je bilo potrebno za odlučivanje, bilo njih 41,5 posto. Sjednica je stoga odgođena, a nadležno Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije će novu sjednicu zakazati u zakonskom roku, za najmanje 15, a najviše 30 dana, a na kojoj će biti potrebno 30 posto dioničara.

Vlada Federacije BiH, koja u Bosnalijeku ima nešto više od 19 posto vlasništva, tražila je od Nadzornog odbora Bosnalijeka da smijeni aktuelnu Upravu, ali kako to nije učinjeno, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, kao najveći dioničar u privrednom društvu Bosnalijek, odlučilo se na sazivanje Skupštine dioničara.

Federalni premijer Nermin Nikšić i resorni ministar Erdal Trhulj ranije su iskazali jedinstveno opredjeljenje da se raščiste nepravilnosti u ovoj farmaceutskoj kompaniji.