Predložen i Špirić
15

Nije imenovana Komisija za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije

Er. M.
Foto: D. Ć./Klix.ba
Foto: D. Ć./Klix.ba
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije usvojio Prijedlog odluke o imenovanju članova Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije. Kao član je bio predložen delegat SNSD-a u Domu naroda Nikola Špirić.

Državni parlamentarci sa 16 glasova "za", 16 "protiv" i osam "suzdržanih" odbacili su Prijedlog odluke o imenovanju članova Komisije za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije čiji je predlagač Zajednički kolegij oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Iz Zastupničkog doma PSBiH rad Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije trebali su pratiti Halid Genjac (SDA), Borjana Krišto (HDZ) i Nenad Stevandić (Ujedinjena Srpska).

Što se tiče Doma naroda PSBiH, predloženi su Nikola Špirić (SNSD), Amir Fazlić (SDA) i Bariša Čolak (HDZ).

Zastupnik SDS-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dragan Mektić danas je kazao da prosto nije mogao vjerovati ko je predložen za članove Komisije pitajući da li vlast stvarno u ovolikoj mjeri degradira mentalni sklop građana.

"Čitam i gledam: Nikola Špirić. To je čovjek koji je na crnoj listi SAD-a jer je duboko involviran u korupciju u BiH. To je čovjek koji ima nekoliko istraga", rekao je Mektić.

Konačnu odluku o članstvu Nikole Špirića u Komisiji za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH dat će Dom naroda PSBiH ispred kojeg je i predložen za člana.

Šef Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu PSBiH Adil Osmanović danas je izjavio kako smatra da je SNSD imao boljih prijedloga od Nikole Špirića.

Ukoliko SNSD-ov funkcioner Nikola Špirić dobije podršku koalicionih partnera SDA, HDZ-a, SBB-a i DF-a u Domu naroda PSBiH to će biti četvrta komisija u koju je Špirić izabran u svojstvu delegata.

Kako smo ranije pisali, odlukom većine on je prvo izabran za člana Komisije za finansije i budžet Doma naroda PSBiH, nakon toga za člana Zajedničke komisije za administrativne poslove i u konačnici za člana Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajnо-sigurnosne agencije BiH.

Njegovo imenovanje u Komisiju za nadzor nad radom OSA-e i Komisiju za izbor i praćenje rada Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH ne bi bilo sporno da u septembru 2018. godine Sjedinjene Američke Države (SAD) nisu uvele sankcije Špiriću zbog vjerodostojnih informacija o tome da je "uključen u javnu korupciju". Na crnoj listi SAD-a završio je zbog ometanja javnih procesa vezanih za rad OSA-e.

"Državni sekretar SAD-a Michael Pompeo i Ministarstvo vanjskih poslova SAD-a posjeduju vjerodostojne informacije da je gospodin Nikola Špirić bio uključen u javnu korupciju i ostvario korist od nje, uključujući ostvarivanje nepropisne koristi tokom obavljanja javnih funkcija i ometanja javnih procesa tokom svog mandata kao člana Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine", poručeno je iz Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD-a