{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Nije bilo radioaktivnih pošiljki"

S
24.3.2011. u 14:59
0
2
"Nije bilo radioaktivnih pošiljki"
0
"Nije bilo radioaktivnih pošiljki"
Foto: Ilustracija
Granična veterinarska inspekcija do sada nije imala pošiljki životinja i proizvoda životinjskog porijekla koje su imale povećan nivo radioaktivnosti, rekao je Srni direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Drago Nedić.
On je pojasnio da se u BiH inače ne uvoze pošiljke životinjskog porijekla iz Japana, ali da će Granična veterinarska inspekcija, koja raspolaže određenim brojem aparata za mjerenje radioaktivnosti, obratiti dodatnu pažnju na pošiljke koje dolaze iz tog regiona.

"U slučaju otkrivanja pošiljke sa povećanim nivoom radioaktivnosti, Granična veterinarska inspekcija bi zabranila uvoz, o čemu bi obavijestili i druge službe kao i javnost", istakao je Nedić.

Prema njegovim riječima, veoma je važno da i druge službe - carinska, fitosanitarna i druge, pojačaju kontrolu pošiljki koje podliježu njihovoj kontroli, a i mnoge laboratorije u Republici Srpskoj i Federaciji BiH imaju aparate za mjerenje radioaktivnosti.

Direktor Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja Radenko Radović rekao je Srni da kontrolu pošiljki biljnog porijekla sa stanovišta bezbijednosti hrane, uključujući i radijaciju, vrše zdravstveno-sanitarni inspektori inspektorata u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko distriktu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: